İşte seferberliğin sebebi!

Güncelleme Tarihi:

İşte seferberliğin sebebi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 21:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek geleceğine dikkat çektiği işsizlik oranı verileri Kasım 2016’da yüzde 12.1 ile 80 ayın zirvesini gördü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre işsiz sayısı ise 3.7 milyon kişiye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu tabloya dikkat çekmiş ve mart ayına kadar işsizlik oranını düşürmek için seferberlik başlatılmasını istemişti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK),  dün 2016’nın ekim, kasım, aralık aylarını kapsayan kasım dönemi işsizlik oranını açıkladı. İşsizlik oranı bu dönemde yüzde 12.1 ile 80 ayın zirvesine çıkarken, işsiz sayısı da 3 milyon 715 bin kişi ile tarihi rekorunu kırdı. Ekim döneminde işsizlik oranı yüzde 11.8, 2015 Kasım’ında ise yüzde 10.5 idi. Ekonomideki durgunluğun etkisi işsizlikte çok ağır hissediliyor. Öyle ki kasımda, ekim ayına göre işgücünde 133 bin kişilik azalma olmasına rağmen istihdamda 200 bin kişilik gerileme yaşandı. Bu bize ekonominin yeni iş yaratmak bir yana mevcut işleri bile koruyamayacak kadar yavaşladığını gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı geçen hafta harekete geçiren de işte bu tablo oldu. 6 Şubat’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan, henüz açıklanmayan son üç aylık istihdam verilerinin kötü gelebileceğine dikkat çekmiş ve “Bizim ne yapıp yapıp şu mart dönemi içerisinde işsizlikte oranı bir defa gümbür gümbür aşağı çekmemiz lazım. İş dünyası ve devlet elele verirsek üstesinden geliriz. İş dünyası ve belediyenin istihdam seferberliği başlatması gerekiyor” demişti. Seferberlik ile 1 yıl içine 1.5 milyon ek istihdam sağlanması hedefleniyor. Başlayan seferberliğin bahar aylarının işsizlik verilerine yansıması bekleniyor.

Haberin Devamı

İŞSİZ SAYISI 590 BİN ARTTI

TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre, istihdamda en fazla kayıp tarım ve inşaat sektörlerinde yaşandı. Ekim ayına göre tarımda 252 bin, inşaatta ise 56 bin kişi işini kaybetti. 2015 yılının kasım dönemine göre ise işsiz sayısı 590 bin kişi artarken tarım dışı işsizlik ise yüzde 14.3 seviyesinde gerçekleşti. Rakamlara göre istihdam edilenlerin yüzde 54’ü hizmetler sektöründe çalışırken, sanayide ise bu oran yüzde 20’e iniyor. İnşaat ise yüzde 7 ile istihdamın gerçekleştiği en düşük sektör olmaya devam ediyor. 2016 yılının ilk 11 ayında toplam istihdam 360 bin kişi artarken, ortalama aylık istihdam artışı ise yaklaşık 33 bin kişi oldu. Geçen yıla göre değerlendirildiğinde aylık ortalama istihdam artışı 36 bin kişi geriledi.

Haberin Devamı

MARTTA GÖRECEĞİZ

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, ekonominin 2016’nın üçüncü çeyreğinde yüzde 1.8 daraldığını dile getirerek, “Dördüncü çeyrekte ve içinde bulunduğumuz çeyrekte de muhtemelen büyüme kaydedeceğiz, ancak bu büyüme sınırlı kalacak. Son çeyrekte gelecek veri ile beraber 2016’nın yüzde 2.5’in biraz üzerinde olabilir. İşsizlik oranı verileri de aslında ekonomideki yavaşlamayı yansıtıyor. Ekonomideki yavaşlama çerçevesinde işsizlik oranında yukarı doğru hareket devam edecek. Kasım ayı verilerinden sonra kış aylarına dair verileri göreceğiz ve muhtemelen onlar da yüksek gelecek. Aralıktan ocak ayına değişim sert olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Erkan, ekonomideki olumsuz dalga atlatıldıktan sonra bahar aylarında bir düzelme olup olmamasının önemli olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Nitekim, hükümetin istihdamı destekleme konusunda teşvik ve çalışmaları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istihdam seferberliği çağrıları ile bazı gelişmeler olabilir. Bu gelişmelerin etkileri ise daha çok kış aylarından sonra gelen aylara ait verilerde görülecektir, yani 4 ay sonra açıklanacak olan mart ayı verileriyle beraber etkisini tam olarak göreceğiz.”

BAKMADAN GEÇME!