İşte Rus ekonomisini kurtaran hareket

Güncelleme Tarihi:

İşte Rus ekonomisini kurtaran hareket
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2016 12:03

Rus hükümetinin son iki yılda önemli oranda değer kaybeden rubleyi "kurtarmak" yerine altın ve döviz rezervlerini artırması, uzmanlar tarafından ülke ekonomisini daha büyük bir felaketten kurtaran hamle olarak yorumlanıyor.

Haberin Devamı

Petrol fiyatlarındaki düşüşün başlamasıyla birlikte yaklaşık iki yıldır Rus rublesi de değer kaybederken, Kasım 2014'te Rusya Merkez Bankası, rubleyi desteklemek için rezerv kullanma politikasından vazgeçtiğini duyurarak altın ve döviz rezervlerini artırmaya başladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan verilere göre, Rusya sadece şubat ayında 356,000 ons altın satın alarak dünyanın en çok altın alan ülkesi oldu.

Rusya, 2015’te bir önceki yıla göre 36 ton daha fazla altın alarak rezervlerine 208 ton daha altın ekledi ve 1447 tonla Çin’in ardından dünyanın en büyük altıncı altın rezervi sahibi ülkesi oldu. Öte yandan, Çin ve Suudi Arabistan gibi ülkeler dövizlerini desteklemek amacıyla milyarlarca dolarlık rezervini harcarken, rublenin 2014'teki değer kaybını önlemek amacıyla 67 milyar dolar rezervi harcayan Rus yönetimi bu dönemden sonra rubleye müdahale etmemeyi tercih etti ve dolar rezervlerini mart ayı itibariyle 381 milyara çıkardı.

Haberin Devamı

"ZAYIF RUBLE ARTIK RUSYA'NIN STRATEJİSİ"

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Moskova merkezli danışmanlık firması Macro Advisory’nin ortaklarından Chris Weafer, Rusya Merkez Bankasının rubleye müdahale etmeyerek ve petrol fiyatlarına paralel olarak serbest dalgalanmasına izin vererek geçen yıl Rus ekonomisini felaketten kurtardığını savundu. Weafer, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in pratikte ekonomik bir mantığı olmamasına rağmen, farklı döviz cinsleri karşısında altın rezervlerinin de dengeli bir oranda tutulmasını savunduğunu belirtti.

Özellikle 2008 krizinde dolar ve avrodaki dalgalanmalar nedeniyle bu bakış açısının Putin nezdinde önem kazandığına işaret eden Weafer, “Merkez Bankası da ne kadar rezerv harcarsa harcasın, rubleyi kurtaramayacağını anladı ve rezervlerinin de bu sayede tükeneceğini fark etti” dedi. Rezerv harcamalarının durdurulması sayesinde, Rusya Maliye Bakanlığının bütçe açığını fazla bir vergi artırımı veya bütçe kesintisi yapmadan minimize etmeyi başardığını vurgulayan Weafer, “Zayıf ruble artık hükümetin uzun dönemli stratejisi. Bu özellikle daha rekabetçi bir ekonomik ortam yaratmak ve üretim sektörüne daha fazla yatırım çekmek amacıyla kullanılacak bir strateji olacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"REZERV STRATEJİSİ BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR"

Renaissance Capital Baş Ekonomisti Oleg Kuzmin de, Rusya’nın altın ve döviz rezerv stratejisinin başarılı sonuçlar verdiğini savunarak, “Rusya, petrol gelirleri düştüğü için iç tüketim oranını ve ithalatını düşürmek zorunda olduğunun farkında” dedi.

Kuzmin, yerel para birimini kurtarmaya çalışmanın, eğer Suudi Arabistan değilseniz, çok riskli olduğuna işaret ederek, “Azerbaycan para birimiyle ilgili son dönemde yaşananlar bunun iyi bir örneği” şeklinde konuştu.

Rusya’nın 2014 ve 2015’te toplam 200 milyar dolarlık sermaye çıkışı yaşadığını hatırlatan Kuzmin, “Rus rublesi de diğer birçok para birimine kıyasla petrol fiyatları nedeniyle çok dalgalı bir konumda. Bu nedenle rubleyi desteklemek için rezerv harcamalarının zorlanması anlamlı olmuyor” ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!