İşte Meclis skandalını belgeleyen kayıp rapor

Güncelleme Tarihi:

İşte Meclis skandalını belgeleyen kayıp rapor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet, Ural Mimarlık'ın hazırladığı Meclis Genel Kurul Salonu inşaatıyla ilgili keşif bedeli raporunu ele geçirdi. Rapora göre, inşaat 13 milyon dolara bitebilecekti. Oysa, Mesa-Nurol bu faturayı 38 milyon dolara çıkardı.

MESA-Nurol ortaklığının 38 milyon dolara malettiği Meclis Genel Kurul inşaatının gerçek maliyetini 13 milyon dolar olarak belirleyen kayıp keşif özetini, Hürriyet ele geçirdi. İnşaat ihalesinin Mesa-Nurol'a verilmesi aşamasında, Meclis yöneticilerinin bugüne kadar gizlediği belge, Meclis Komisyonu'nun talebi üzerine 29 Aralık 1997'de TBMM'ye ikinci kez gönderildi.

İhalenin Mesa-Nurol'a verildiği günden beri Meclis yönetimince gizlenen ve salonun mimari projesini çizen Ural Mimarlık Şehircilik Limited Şirketi'nin hazırladığı keşif özetinde, inşaat için 13 milyon 87 bin dolar maliyet çıkartıldığı görülüyor.

Meclis yöneticileri, ihale aşamasında Emlak Konut'un ısrarla istemesine rağmen, ‘‘Böyle bir keşif özeti hazırlanamaz’’ diye yazı yazarak, bu belgenin varlığını gizlemişti. Bu belgenin varlığının geçtiğimiz günlerde ortaya çıkması ve Emlak Konut'tan gizlendiğinin belirlenmesi üzerine, inşaattan sorumlu TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Fahri Köprülü, bu görevinden alındı. Bu belgenin gizlenmesi sonucu Emlak Konut, elinde keşif bedelini gösteren bu örnek belge bulunmadığı için, Mesa-Nurol ortak girişiminin verdiği 21 milyon 770 bin dolarlık teklifi kabul etmişti. Meclis yönetimi, bu belgeyi gizlenmeyerek Emlak Konut'a verseydi, ihale 13 milyon dolarlık bedel üzerinden yapılacaktı.

GERÇEK FİYATLAR

Kayıp belge, inşaat yolsuzluğunu araştıran komisyonun talebi üzerine, Ural Mimarlık tarafından 29 Aralık 1997'de TBMM'ye ikinci kez gönderildi. Şimdi Emlak Konut ile TBMM Yönetimi, bu belgedeki keşif fiyatları üzerinden inşaatın maliyetini yeniden düzenleyecek. Emlak Konut yönetimi, inşaat maliyetinin bu belgeye göre yeniden hesaplanmasını yapılan görüşmeler sonucunda kabul etmiş, Meclis de bu yüzden kalan ödemeleri durdurmuştu.

Bulunan keşif özetiyle, Mesa-Nurol'un uyguladığı fiyatlar arasında korkunç farklar bulunuyor. Keşif özetinde salona konulacak bir koltuk için 1300 dolar fiyat verilirken, Mesa-Nurol'un aynı koltuğu Meclis'e 4 bin 861 dolara satmıştı. Ayrıca yine salona yerleştirilen 5 adet klima için keşif özetinde 173 bin dolar fiyat belirtilirken, Mesa-Nurol aynı marka 5 klima için Meclis'e 415 bin dolar hesap çıkardı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!