İstanbul'da kiracılara mektuplu vergi denetimi

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda kiracılara mektuplu vergi denetimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Defterdarlığı, bütün kiralık konut ve işyerlerine birer mektup ve bilgi formu göndererek, vergi denetim operasyonu başlattı. İstanbul Defterdarı Akif Hamzaçebi, operasyonun bir süre önce yapılan denetimlerde ortaya çıkan büyük oranlı vergi kaçağı nedeniyle başlatıldığını söyledi.

İstanbul'da, bütün kiradaki konutlar ve işyerlerine dönük büyük bir vergi denetim operasyonu başlatıldı. Defterdarlık, başlattığı denetim kapsamında, İstanbul'daki bütün kiracılara birer mektup ve bilgi formu göndermeye başladı.

İstanbul Defterdarı Akif Hamzaçebi, geçtiğimiz mart ayında denetim elemanlarının bazı bölgelere bizzat giderek kiracılara sorular yönelttiklerini, yapılan bu denetim sonucunda çok büyük bir vergi kaçağının saptandığını hatırlatarak, bu çalışmalar sonucunda bütün İstanbul'u kapsayacak bir denetim operasyonu planlandığını söyledi. İçlerinde Bağdat Caddesi'nin de bulunduğu 3 bin 58 konutta, birebir karşılıklı görüşme ile yapılan bu denetimlerden yola çıkarak bir bilgi formu hazırlandığını kaydeden Hamzaçebi, yeni denetimin posta yoluyla gerçekleşeceğini kaydetti.

Uygulamaya Ataköy'deki konutlardan başlandığını kaydeden Hammaçebi, 2 muhtarlıktan aldıkları bilgiler doğrultusunda, saptanan 463 kiracıya mektup ve bilgi formlarının gönderildiğini, bu mektupların ya alındığını ya da alınmak üzere olduğunu söyledi.

Bu uygulamaya geçerken uzun süre güvenlik gerekçesiyle muhtarların bilgi vermeye yanaşmadıklarını, sonuçta bu sorunun da aşıldığını kaydeden Hamzaçebi, Ataköy'deki bütün kiracılara gittiği gibi, bütün İstanbul'daki kiracılara bu formlardan gönderilip bilgi isteneceğini söyledi.

YANLIŞ BİLGİYE CEZA

Vergi Denetmenleri Bürosu Başkanı Kemal Gül imzasıyla kiracılara gönderilmeye başlanan mektupta, ‘‘Yapılan incelemeye esas olmak üzere şu anda ikamet etmiş olduğunuz gayrimenkulun, tarafınızdan kiralanmış olması durumunda; gayrimenkul sahibinin adı, soyadı ev ünvanı, kira başlangıç tarihi ve kira ücreti ile ekli formda yazılı bilgilerin bilinmesine gerek duyulmuştur’’ deniliyor.

Yazının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde kendilerine gönderilmesi istenen yazıda, belirlenen süre içerisinde bilgi verilmemesi veya eksik ya da yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda, ceza hükümlerinin uygulanacağı vurgulanıyor. Bu formun ‘kişisel bilgiler’ bölümünde nüfus bilgileri ile oturulan evin kira olup olmadığı, kira ise eve giriş tarihi, ev sahibinin adı soyadı ile adres ve telefon numaraları, ödenilen aylık kira tutarı, ödeme yapma şekli ile varsa ödeme yapılan banka şubesi ve hesap numarası soruluyor. Formun ‘oturulan eve ilişkin bilgiler’ kısmında ise yüzölçümü bulunduğu kat, ısınma şekli, konutun nitelik ve özellikleri soruluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!