İstanbul ekonomide 126 devleti geride bıraktı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul ekonomide 126 devleti geride bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin yüzde 22.5'ini meydana getiren İstanbul, 126 bağımlı ve bağımsız devletten daha fazla milli gelire sahip durumda. İstanbul'un geride bıraktığı devletler arasında Bulgaristan, Romanya, Suriye gibi ülkeler de bulunuyor.

Türk ekonomisinin incisi İstanbul, hem nüfusuyla, hem de ekonomik büyüklüğüyle dünya çapında bir merkez olmaya doğru ilerliyor. Satınalma gücü paritesine göre dünyanın 16., cari fiyatlarla dünyanın 23. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin ekonomisinin yüzde 22.5'ini meydana getiren İstanbul, 126 bağımlı ve bağımsız devletten daha fazla milli gelire sahip durumda.

1997 yılı verileriyle, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) bazında, 43.1 milyar dolarlık milli geliri bulunan İstanbul'dan daha fazla milli gelire sahip olan sadece 50 bağımlı ve bağımsız devlet var. A.A muhabirinin Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) ve Dünya Bankası verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, 9.1 milyonluk nüfusuyla İstanbul, nüfus açısından da 210 bağımlı ve bağımsız devlet içinden 129'undan daha büyük durumda. İstanbul'un nüfusta geçtiği ülkeler arasında Avrupa Birliği (AB) üyesi İsveç, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg'un yanı sıra İsviçre, Norveç, Singapur, Hong Kong (Çin), Bulgaristan, Hırvatistan, Slovenya, Slovakya, Litvanya, Letonya, Estonya, Moldova, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, İsrail, Lübnan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi çok sayıda bağımsız ve bağımlı ülke de bulunuyor.

KOMŞULAR KÜÇÜK KALDI

Türkiye'nin komşularından Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan'dan daha fazla nüfus barındıran, bu açıdan İran, Irak, Suriye ve Yunanistan'ın ardında kalan İstanbul, milli gelirde Türkiye'nin İran ve Yunanistan dışındaki bütün komşularını geçiyor. İstanbul'un 43.1 milyar dolarlık GSYİH'na karşın, Suriye'nin 17.1, Bulgaristan'ın 9.4, Gürcistan'ın 4.6, Azerbaycan'ın 3.9, Ermenistan'ın 2 milyar dolarlık gayri safi milli hasılaları (GSMH) bulunuyor. Irak ile ilgili veri olmaması karşın, bu ülkenin milli gelirinin de 20 milyar dolar civarında olduğu biliniyor. Türkiye'nin komşuları olan Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'ın milli gelirleri, İstanbul bir yana, 13.5 milyar dolar GSYİH'sı olan İzmir ve 12.9 milyar dolar GSYİH olan Ankara'ya bile yetişemiyor.

Milli gelirde İstanbul'un ardında kalan ülkeler arasında, 118.1 milyonla İstanbul'dan 13 kat fazla nüfusa sahip olan, petrol ülkesi Nijerya'nın yanı sıra Romanya, Vietnam, Özbekistan gibi büyük ülkeler de bulunuyor. İstanbul, Romanya'nın 1.5, Beyaz Rusya'nın 2, Suriye'nin 2.5, Bulgaristan'ın 4.5, Ürdün'ün 6, Afrika'nın 59.5 milyon nüfuslu dev ülkesi Etiyopya'nın 6.5, Ermenistan'ın 21.5 katı bir ekonomiye sahip durumda.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!