İşsizlik yine tırmandı işi olan 11.9 milyon kişi ‘işgücü dışı’ kaldı

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik yine tırmandı işi olan 11.9 milyon kişi ‘işgücü dışı’ kaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 00:00

Şubat ayında yüzde 16.1’le rekor kıran işsizlik, 5 aylık düşüşten sonra ağustos itibariyle yeniden yükseldi. Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 13.4’e çıkarken, kayıtlı işssiz sayısı 3.5 milyona yaklaştı. Daha önce bir işi olup da bu dönemde işgücü dışına çıkanlar ise 11 milyon 978 bin kişi olarak belirlendi.

Haberin Devamı

İŞSİZLİK ağustos ayında yeniden yükselişe geçti. Şubat ayındaki yüzde 16.1’lik rekorundan sonra temmuzda yüzde 12.8’e kadar gerileyen işsizlik oranı, ağustosta yüzde 13.4’e yükseldi. Mart döneminden bu yana görülen iyileşmenin sekteye uğradığı görüldü. Ağustosta tarım dışı işsizlik oranı yüzde 17’ye çıkarken, genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 23.5 oldu.
3.5 milyon işsiz var
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) üçer aylık dönemler itibariyle her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Araştırması, ‘temmuz-ağustos-eylül’ dönemini kapsayan ‘ağustos’ sonuçlarına göre Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 927 bin kişi artarak, 3 milyon 429 bine ulaştı.
3.2 puan daha yüksek
İşsizlik oranı Ağustos 2008’e göre 3.2 puanlık artışla yüzde 13.4 seviyesinde çıktı. Bu arada Ağustos 2008 işsizlik oranı daha önce yüzde 9.8 olarak açıklanmıştı. Oran, yeni nüfus projeksiyonlarına göre yapılan revizyon sonrası yüzde 10.2’ye çıkarıldı. Oran ocakta yüzde 15.5, şubatta yüzde 16.1’e yükselirken o tarihten bu yana bir düşüş eğilime girmişti. Ağustos döneminde işsizlik oranı kentsel yerlerde yüzde 16.5, kırsal yerlerde yüzde 7.4 olurken, geçen yıl yüzde 12.9 olarak hesaplanan tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 17’ye yükseldi. Genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 19.7’den yüzde 23.5’e çıktı.
İstihdam geriledi
İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine oranla 40 bin kişi artarak, 22 milyon 108 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 232 bin kişi arterken tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 192 bin kişi azaldı. İstihdam oranı ise yüzde 42.7’ye geriledi. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 43.3 düzeyindeydi.
Kayıtdışılık arttı
TÜİK’e göre, kayıt dışı istihdam edilenlerin oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0.4 puanlık artışla yüzde 45.7 oldu. Bu dönemde Ağustos 2008’e göre tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı yüzde 88.3’ten yüzde 87’ye düştü. Tarım dışı sektörlerde yüzde 30.6’dan yüzde 30.8’e çıktı. Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre 2009’un üçüncü döneminde toplam kamu istihdamı 2 milyon 977 kişi oldu.
Yüzde 45’in işi vardı
Çalışanların yüzde 72’ini, işsizlerin de yüzde 60.3’ünü erkek nüfus oluşturdu. Ağustos itibariyle işgücüne dahil olmayanların sayısı 26 milyon 252 bin kişi olarak hesaplanırken, bu kişilerin yüzde 45.6’sı daha önce bir işte çalıştığı tespit edildi. Daha önce bir işte çalışıp da bu dönemde işgücü dışında olanlar 11 milyon 978 bin kişi olarak belirlendi. Bu kişilerin yüzde 15.1’i tarım, yüzde 11.9’u sanayi, yüzde 3.1’i inşaat, yüzde 20.4’ü hizmetler sektöründe çalışmış, yüzde 49.5’i ise 8 yıldan önce işten ayrılmış.

Haberin Devamı

Erdoğan: İşsizliğin en az arttığı ülkeyiz

Haberin Devamı

KATILDIĞI Özürlüler Şurası sırasında, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, işsizlik rakamlarını şöyle değerlendirdi: “İşsizlik konusunda şu anda bakın biz dünyada artışı noktasında en az artış gösteren ülke konumundayız. Hatta bugün yine açıklamalar var bununla ilgili. ABD’den tutun, Avrupa Birliği üyesi ülkelere baktığınız zaman en az artış gösteren ülke konumundayız. O da 2.6-2.7-2.8 gibi. Ama bizim dışımızdaki ülkelerde bu oranların 3,4,5,6’lara vardığını görüyoruz. Tabii, çalışacağız, gayret edeceğiz ve düşürmenin gayreti içerisinde olacağız. Mevsimsel bazı oran artışları da olabilir. Çünkü hizmet sektörünün hareketlendiği dönemlerde bu çok daha tabii lehte, pozitif gelişmeler arz edebilir. Ama hizmet sektörünün zayıflamaya başladığı, özellikle turizmi kastediyorum. O dönemlerde tabii işsizlikte olumsuz gelişmeler olabilir. Tedbirlerimizi alıyoruz. Daha iyi sonuçlara varmak için çalışacağız.”

Haberin Devamı

İSO: Bir an önce destek tedbir lazım

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, üçüncü çeyrekte, sanayi üretimindeki toparlanmanın yavaşlamasına paralel olarak işsizlikteki nispi iyileşmede de geri dönüş olduğuna dikkat çekti. Küçük, şubattaki zirvenin ardından takip eden aylarda işsizlik oranında nispi bir iyileşme gördüklerini hatırlatarak, şunları söyledi: “Ne yazık ki üçüncü çeyrekte, sanayi üretimindeki toparlanmanın yavaşlamasına paralel olarak, işsizlikteki nispi iyileşmede de bir geri dönüş olmuştur. Sanayi sektörü, üretim ve büyümenin olduğu gibi istihdamın da lokomotifidir. Sanayide sorunlar çözülmeden, istihdamda da iyileşme bekleyemeyiz. Bu çerçevede, başta iç piyasanın canlandırılması olmak üzere üretim ve istihdama destek olacak tedbirlerin bir an önce devreye girmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!