İşsizlik Sigortası Fonu kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik Sigortası Fonu kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kamuoyu ve muhalefetin tepkisine rağmen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, Genel Kurul'da hızla sona yaklaşıyor.

Genel Kurul'un dün sabahki oturumunda tasarının 2 maddesi daha kabul edildi. Buna göre, işsizlik sigortasının giderlerini karşılamak için gerekli kaynakları sağlamak, bu kaynakları değerlendirmek üzere ‘‘İşsizlik Sigortası Fonu’’ kurulacak.

İşsizlik Sigortası Fonu, Fon Yönetim Kurulu'nca yönetilecek. Fon Yönetim Kurulu, bakanın ve Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanın önerisi üzerine müşterek kararname ile atanan birer temsilci ile en fazla işçi ve işvereni temsil eden işçi ve işveren konfederasyonları tarafından seçilen 1'er üyeden oluşacak.

Kurul üyelerinin görev süresi 4 yıl olacak. Ancak ilk kez atanan ve seçilen üyelerden, ikinci yılın sonunda biri kamu, diğeri sosyal taraflardan kura sonucu belirlenen 2 üyenin yerine yeni üye ataması ve seçimi yapılacak. Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri, KİT Yönetim Kurulu üyelerine tanınan mali haklardan yararlanacak.

Fonun gelirleri, işsizlik sigortası primleri, bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazançlar, fonun açık vermesi durumunda devletçe sağlanacak katkılar, bu yasa gereğince sigortalı ve işverenden alınacak ceza, gecikme zammı, faizler ve bağışlardan oluşacak. Fon, bütçe kapsamı dışında olacak, gelirlerinden hiçbir şekil kesinti yapılmayacak, Genel Bütçe'ye gelir kaydedilemeyecek. Fon, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak.

İşsizlik sigortasına ilişkin yükümlülükleri nedeniyle sigortalının ücretinden indirim veya kesinti yapan işverene, her sigortalı için asgari ücret tutarında, işten ayrılma bildirgesini Kurum'a vermeyen işverenlere de her fiili için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!