İsrail'le füze üretimi yakın

Güncelleme Tarihi:

İsraille füze üretimi yakın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, İsrail ile füze üretiminde son aşamaya geldi. 20 Aralık'ta Türkiye'ye gelecek İsrailli bir heyetle masaya oturulacak ve Popeye füzelerinin önce hazır alımı, daha sonra ortak üretimi konusunda son nokta konulacak.

Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileriyle İsrailli silah uzmanlarının yapacağı görüşmelerde, Popeye-I füzelerinden hazır olarak 200 adet alınması için son adım atılacak. Havadan karaya nokta atışlar için kullanılacak 150 kilometre menzilli bu füzeler, F-16 uçaklarına monte edilecek. Türk yetkililer daha da geliştirilen Popeye-II füzelerinin de ortak üretimi için pazarlık yapacaklar.

İsrail heyetinin ise ortak silah üretimi için her türlü kolaylığı gösteceği, ancak ihalelerde İsrail firmalarına öncelik verilmesini isteyeceği belirtiliyor. İsrailliler, özellikle toplam proje bedeli 4.5 milyar dolar olan üçüncü nesil tank üretimi ve halen kullanılan 7.62 milimetrelik G-3 piyade tüfeği yerine 5.56 milimetrelik yeni piyade tüfeği üretiminde kendilerine pay isteyecek.

Bu iki projenin İsrail'e verilmesi durumunda yaklaşık 20 yıla uzanan ortak silah üretimi olanağı doğacak. Halen 54 adet Türk F-4 uçağını modernize eden İsrail, bu görüşmede F-5 uçaklarının da modernize ihalesinin kendilerine verilmesini isteyecek. Yaklaşık 100 milyon dolarlık bu ihalede, Fransız ve İsrail-Singapur ortaklığı son iki firma olarak ipi göğüslemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!