İslami bankaya yatan paraya sigorta yok

Güncelleme Tarihi:

İslami bankaya yatan paraya sigorta yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

BANKALAR Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen maddeleri ile, özel finans kurumları Bankalar Kanunu'na tabi duruma getirildi. Ancak, bu kurumlara yatırılan paralar, Mevduat Sigortası Fonu kapsamına alınmadı.

Bankalar Kanunu neler getiriyor?

Özel finans kurumları, diğer adıyla islami bankalar 4389 sayılı Bankalar Kanunu'na tabi olacak.

Özel finans kurumlarının mali bünyesi bozulduğunda bankalardaki gibi faaliyet izni Üst Kurul'ca iptal edilecek.

Özel finans kurumuna yatırılan paramevduat sayılmadığı için, Mevduat Sigorta Fonu garantisinde olmayacak.

Mevduat Sigorta Fonu, olağanüstü hallerde Hazine'den izin almak kaydıyla borçlanabilecek.

BANKALAR Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının 11 maddesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tasarının kabul edilen maddelerine göre, özel finans kurumları artık Bankalar Kanunu'na tabi çalışacaklar. Ancak, bu kurumlara yatırılan paralar, Mevduat Sigortası Fonu kapsamında olmayacak.

Özel finans kurumları faaliyetlerine devam edecekler, ancak 4389 Sayılı Bankalar Kanunu'na tabi olacaklar. Bu kurumlar, cezai yaptırım açısından bankalarla aynı düzenlemeye tabi olacak. Mali bünyeleri bozuk olan ya da yöneticilerin kurumu tehlikeye düşürecek biçimde kaynakları kendi lehlerine kullanmaları durumunda özel finans kurumlarının faaliyet izni Kurul'un en az 5 üyesinin oyuyla kaldırılabilecek.

BANKALARA EL KOYMA

Genel Kurul'da benimsenen maddelere göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, gerekli tedbirleri almayan veya mali bünyeleri zayıflayan, yükümlüklerini süresinde yerine getirmeyen, faaliyetine devamı ‘‘mevduat sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven istikrarı bakımından’’ tehlike arzeden bankaları, en az 5 üyenin oyu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredebilecek veya bu durumda olan bankaların, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme iznini kaldırabilecek.

Yönetim ve denetimi elinde bulunduran ortakların, banka kaynaklarını kendi lehlerine kullanmaları veya bankayı bu suretle zarara uğratmaları durumunda, Kurul, yine en az 5 üyesinin oyuyla bankanın yönetim ve denetimini Fon'a devretmeye yetkili olacak.

Kurul, ayrıca yönetim ve denetimi elinde bulunduran ortakların malvarlıkları üzerine ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz kararları ile ilgililerinin yurtdışına çıkmasına yasaklama dahil, alacaklıların menfaati için zorunlu her türlü koruma tedbirinin alınmasını mahkemeden isteyebilecek.

Fon, kendisine devredilen bankaların varlıklarını, istekli olan bankalara devredebilecek veya başka bir bankayla birleştirebilecek, gerektiğinde sermayesini artırabilecek.

FON BORÇLANABİLECEK

Olağanüstü hallerde fon, Hazine Müsteşarlığı'ndan izin almak kaydıyla borçlanabileceği gibi, gerektiğinde Hazine Müsteşarlığı'nca Fon'a ikrazen verilmek üzere uzun vadeli özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç edilebilecek.

Kabul edilen bir başka maddeyle de, bankalara, doğrudan ve dolaylı iştirakleri ile yönetim ve denetimine hakim oldukları ortaklıklarının hesaplarını konsolide ederek mali tablolar hazırlama zorunluluğu getirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!