İskenderun'a 600 milyon dolarlık termik santral

Güncelleme Tarihi:

İskenderuna 600 milyon dolarlık termik santral
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2008 11:15

Hatay'ın İskenderun ilçesine kurulması planlanan termik santralin tanıtım dosyasının, Çevre ve Orman Bakanlığına sunulduğu bildirildi.

Diler Holding'e bağlı Diler Elektrik Üretim AŞ tarafından İskenderun ilçesine bağlı Sarıseki beldesinde kurulması planlanan Diler İskenderun Termik Santrali'nin (DİTES) tanıtım dosyası, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğüne sunuldu.

Raporda, İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde (İOSB) denize 425 metre mesafedeki 2 bin 28 sayılı parsele ve 11 hektarlık alana kurulacağı belirtilen santralin çalışma süresinin yılda 8 bin saat, projenin ekonomik ömrünün ise 25 yıl olarak belirlendiği belirtildi.

Net kurulu gücü 600 megavat, iç üretim gücü 4 milyon 260 milyon kilovatsaat (kWh) olacak santralin, yıllık 3 milyar 917 milyon 300 bin kWh satılabilir net enerji üretimi gerçekleştirmesi planlanıyor.

Projesi hayata geçmesi halinde DİTES'de üretilecek elektrik enerjisi, santralin yanına kurulacak 380 kilovoltluk trafo merkezi üzerinden, faaliyet alanına yaklaşık 2 kilometre mesafeden geçmesi planlanan TEİAŞ'a ait 380 kilovoltluk İsdemir-Antakya 3. Enerji İletim Hattına (EİH) girdi-çıktı şeklinde bağlanarak enterkonnekte şebekeye verilecek.

ANA YAKITI İTHAL KÖMÜR

Santralde, “düşük kükürt içeriğine sahip ithal kömür” kullanılması planlanırken, kömürün taşınmasında Diler Holding tarafından proje sahasına yaklaşık 425 metre mesafede yapılacak “Yazıcı İskelesi”nden faydalanılması öngörülmekte.
Bu amaçla, iskele üzerine kömür park sahasına kadar ulaşan her biri 1500 ton/saat kapasiteli, biri yedek iki adet kömür konveyör hattı tesis edilecek, kömür park sahasının kapasitesi, santralın 30 günlük kömür ihtiyacını karşılayacak miktarda olacak.

Projeye göre, santralin saate 216 ton kömür, 6 ton kireç taşı, 180 metre küp tatlı su kullanması, soğutma ihtiyacı için de denize döşenecek borularla karşılanacak saatte 33,8-28 metre küp su kullanılacak.

ATIKLARIN KONTROLÜ

Baca yüksekliği 210 metre olması öngörülen DİTES santralinden çıkacak ve piyasada değerlendirilemeyen özel atık kapsamında yer alan kül ve cüruf için, güneydoğu yönünde yaklaşık 5,6 kilometre mesafede, halen yatırımcı firma tarafından işletilen Eti Toprak Kireç Taşı Ocağı'nın yanında yer alan Harman Tepe, Güllü Tepe ve diğer birkaç tepe ile çevrili yaklaşık 22,8 hektarlık alan kullanılacak.

Santralin mal olması planlanan 600 milyon doların, yüzde 30'u şirketin öz kaynaklarından, yüzde 70'i ise kredi kaynaklarından karşılanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!