İşadamları Zeugma'ya sahip çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

İşadamları Zeugmaya sahip çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Zeugma antik kentinden çıkan tarihi eserlerin sergileneceği bir müze yapacak. TOBB Başkanı Fuat Miras, iş dünyasının ‘‘İkinci Pompei’’ye sahip çıkması ve dünya turizmine kazandırılması gerektiğine dikkat çekti. Zeugma antik kenti, tamamen gün ışığına çıkarıldığında, bölgenin turistik ve ekonomik kaderini değiştirecek.

TOBB Başkanı Fuat Miras, yönetim kurulu üyeleri ve bir grup işadamı, Zeugma antik kentini gezdi. Ören yerinde Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ve SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile arkeologlardan kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi alan TOBB yöneticileri, Belkıs harabelerindeki mimariye hayran kaldı. TOBB Başkanı Fuat Miras, Zeugma'nın doğal yapısını bozmadan neler yapılabileceğini belirlemek için geldiklerini belirtirerek antik kentin ‘‘dünya turizmine açılmasının gerekli’’ olduğunu vurguladı. Fuat Miras, Zeugma'dan çıkan kültür mirasının korunması için iş dünyası olarak gerekeni yapacaklarını kaydederek şunları söyledi:

‘‘Kazılar son derece güç koşullarda, adeta iğneyle kuyu kazar gibi yapılıyor. Ancak, bundan sonraki iş daha önemli. Bu eserlerin hiçbir zarar görmeden korunması lazım. Kültür Bakanı İstemihan Talay ile görüşüp burada kurulacak açık hava müzesi bünyesinde bir müze yapma isteğimizi ileteceğiz. Gerekli girişimlerin ardından da belirtilecek zamanda müzemizi yapacağız.’’

Antik kentin Çingenesi

Yoğun arkeolojik çalışmalar sonucunda benzersiz bir mozaik daha gün ışığına çıkarıldı. Arkeologları ‘‘Çingene‘‘ adını verdikleri mozaik, diğerlerinden çok farklı özelliklere sahip. Bir portre olan mozaikteki renk kullanımı çok ustaca bulundu. Başbakan Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit de önceki gün Zeugma’yı ziyaret ederek bilgi aldı.

Yeni sponsör Packard Bell

Kazı çalışmalarının resmi sponsoru olan Sanko Holding Yönetim Kurulu üyesi Adil Konukoğlu, kazıdan çıkan tarihi eserleri Gaziantep Kültür Parkı içinde kuracakları açık ve kapalı bir müzede sergileyeceklerini açıkladı. Projenin maliyetinin yaklaşık 5-6 milyon doları bulacağını belirten Konukoğlu, ‘‘Buradan çıkanları, park içinde aslına uygun bir şekilde sergileyeceğiz’’ dedi. Bundan sonra devam edecek kazı çalışmalarına Packard Bell firmasının sponsor olacağını ifade eden Konukoğlu, ‘‘Barajın üst bölümünde yapılacak çalışmalarda, ilk kazı yapılan yerde bulunanların yaklaşık 100 katını bulmayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!