İş dünyasının gündemi kısa çalışma

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasının gündemi kısa çalışma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2021 07:00

Kapatma kararıyla birlikte yeniden uygulamaya alınan kısa çalışma ödeneği iş dünyasının da yeniden gündemine girdi. TOBB, 31 Ocak’tan sonraki başvuruların da kısa çalışmadan yararlanmasını isterken, TİSK de işverenlere ‘Ücretsiz izin yerine kısa çalışmayı kullanın’ çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Bugün itibariyle sokağa çıkma sınırlamasının başlamasıyla birlikte işletmelerin bir bölümü tekrar kısa çalışma uygulamasına dönerken, TOBB da kısa çalışma uygulamasının genişletilmesi talebini yetkililere iletti. Şu anki mevzuata göre, kısa çalışma uygulamasına 31 Ocak’tan önce başvuran işletmeler, yine sistem üzerinden başvurarak kapsama dahil ediliyor. Ancak daha önce başvurma gereği duymamış işletmeler kısa çalışma hakkından yararlanamıyor. Bu nedenle ödenek kapsamına giren işletmelerin tekrar gözden geçirilmesi talep ediliyor.

ÜCRETSİZ İZİN YERİNE

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu da (TİSK), önceliğin ücretsiz izin yerine kısa çalışma olması gerektiğini belirtti. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Devletimizce alınan tedbirler sonucunda salgını en az hasar ile atlatacağımıza inancımız tam. Bu süre içerisinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam edilmesinin istihdamın korunmasına çok önemli katkı sağlayacağını biliyoruz” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, daha önce kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilerin, 1 Nisan’dan itibaren bu haktan tekrar yararlanabileceğini belirtmişti. Bilgin “2021 Mart ayında uzatma kapsamında kısa çalışmadan yararlanan işverenler için nisan, mayıs ve haziran aylarında İŞKUR tarafından otomatik uzatma işlemi gerçekleştirilecek. İşverenlerimizin İŞKUR ile irtibata geçerek 2021 Nisan ve sonrası için çalışılmayan süreleri bildirmeleri yeterli olacak” demişti.

BAKMADAN GEÇME!