İş dünyasının Gazze tedirginliği

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasının Gazze tedirginliği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 01:01

İsrail’in Gazze’ye saldırısı, iş dünyasının bir numaralı gündemi. TÜSİAD, Başbakan’a mektup yazarken TOBB ‘boykot’ çağrılarını üzülerek izlediğini açıkladı.

Haberin Devamı

İSRAİL’in saldırıları, Gazze’de yaşananlar ve bu olayların Türkiye’ye yansımaları iş dünyasında endişe ile takip ediliyor. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazarak dış politika konusundaki endişelerini iletirken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği sosyal medya üzerinden yapılan Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere ve ürünlere yönelik boykot çağrılarını haksız bir kampanyaya dönüştürmeye çalışmanın öncelikle Türkiye’ye zarar vereceğini vurguladı.

YENİ İŞBİRLİĞİ ZEMİNİ

Dinçer mektubunda dünyanın, ulusal çıkar hesaplarıyla yaşanan vahşet ve trajedilere seyirci kalmasını siyaseten ve ahlaken kabul edilemez bulduklarını belirterek “Haksızlıklar karşısında suskun ve edilgen kalmak, küresel barış ve istikrar amacına yönelik en büyük tehdittir. Bu olağanüstü şartlar, küresel güçleri ve tüm bölge ülkelerini tutumlarını yeniden değerlendirmeye sevk etmelidir. Güç kullanımının yerini mutlaka siyaset ve diplomasinin alması gerekir. Ne inançlar ve kimlikler ne de Filistinlilerin siyasal hakları şiddet ve terör yoluyla bastırılamaz” dedi.
Dinçer Türkiye’nin çevresindeki kaos ve şiddet ortamının durdurulamaması halinde Türkiye’nin ve bölgenin üzerinde ağır ekonomik ve toplumsal baskılar oluşacağını vurguladı. “Bölgenin en eski demokrasilerinden birine sahip olan ülkemizin bu karanlık gidişin durdurulabilmesinde tarihten de kaynaklanan özel sorumlulukları olduğuna inanıyoruz” diyen Dinçer Türkiye’nin bölgesel anlamda yeni bir işbirliği zemini oluşturabilmek için tüm sorumlu aktörlerle ortak çıkarları kollayan yapıcı açılımlarda bulunmasının kritik önemde görev göreceğine inandıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

BARIŞ İÇİN KATKI

Tüm dünya açısından öngörülebilir olmaktan giderek uzaklaşan bölgesel dinamiklerin tüm boyutlarıyla ve geniş bir katılımla tartışılmaya başlanması gerektiğini söyleyen Dinçer, şöyle devam etti: “Daha somut olarak ise Türkiye’nin, gerek bu yıl Avustralya’da gerçekleştirilecek olan G20 Zirvesindeki Troyka Üyeliği kapasitesi ile, gerekse önümüzdeki yıl ev sahipliğini üstleneceği G20 Zirvesi bünyesinde, öncelikli gündem maddesi olarak BM’nin ve türevleri olan kurumların yeni küresel siyasal ve ekonomik dinamiklere göre kapsamlı bir yeniden yapılanmaya tabi tutulmasını ve kapsayıcı bir yönetişim yapısına kavuşmasını önermesi gerektiğini düşünüyoruz. G20 bünyesindeki ülkelerin iş dünyası örgütleri de, birikimleriyle donanımlarıyla bu yeniden yapılanma sürecine katkı sağlayabilirler, bu süreçte TÜSİAD olarak üzerimize düşen görevi yapmaya ve barışçı bir ortam yaratılmasına katkı sunmaya hazırız.”

Haberin Devamı

İFTİRA ATMAK YERİNE YARDIMA ODAKLANALIM

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), son günlerde Türkiye’de faaliyet gösteren birçok uluslararası şirkete ve ürünlere yönelik karalama kampanyaları başlatılmasını, sosyal medya üzerinden listeler düzenleyerek boykot girişimlerinde bulunulmasını Türk iş dünyası olarak üzülerek izlediklerini kaydetti. Bir markayı ya da bir ürünü tercih etmemenin herkesin en doğal hakkı olduğunu belirtilen açıklamada, “Yanlış bilgilerle ve iftiraya varan suçlamalarla bunu haksız bir kampanyaya dönüştürmeye çalışmak öncelikle Türkiye ekonomisine zarar verecektir. Uluslararası şirketler, ülkemizde yatırım yaparak, istihdam sağlayarak, ihracat yaparak ve ödedikleri vergilerle ülkemizin geleceğine katkı sağlıyorlar” denildi. Açıklamada şöyle denildi: “Ülkemizde üretim yapan, istihdam sağlayan, vergi veren her şirket bizim değerimizdir. Bu şirketlerimizi siyasi tartışmaların dışında tutmalıyız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!