İş dünyasından paket sevinci

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasından paket sevinci
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 21:02

BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın bayram arefesi açıkladığı ‘Ekonomik Müjdeler Paketi’ iş dünyasını çok sevindirdi. Tüm iş çevreleri son yıllarda sürekli dile getirdikleri düzenlemelerin neredeyse tamamının bu pakette yer aldığını belirterek, bu reformcu anlayışın süreklilik kazanması gerektiğini kaydetti. 65’inci hükümet, paketin vakit kaybetmeden uygulanabilmesi için de hızlı çalışacak. Yasal düzenleme gerektiren uygulamalar için Meclis yoğun mesai yapacak.

Haberin Devamı

İSTEKLERİMİZ PAKETTE TAKDİRLE KARŞILIYORUZ

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:

“Bu paket iş dünyasına bayram müjdesi oldu. Damga vergisi, KOSGEB destekleri, üretim teşviki, şirket kuruluşlarının basitleştirilmesi, lisanslı depoculuk başta olmak üzere sürekli dile getirdiğimiz konuların pek çoğu pakette yer alıyor. Türk özel sektörü tarafından dile getirilen sorunlara bu denli kapsamlı bir paket ile somut çözümler geliştirilmesi tüm özel sektör temsilcilerimiz tarafından takdirle karşılanmaktadır. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım nezdinde hükümetimize ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız. Bizim de katkı sağladığımız şirket kuruluşunun basitleştirilmesi, iradi tasfiye sürecinin 1 yıldan 6 aya inmesi şirketler hukukumuzun iyileştirilmesi açısından son derece faydalı olacak. Ayrıca, bölgesel yönetim ve hizmet merkezi olmamıza yönelik destekler, nitelikli uluslararası çalışanlara yönelik Turkuvaz kart ve çağdaş yabancı çalışan mevzuatımız ile Türkiye küresel oyuncu konumunu yükseltecektir. Girişim sermayesi, finansal kiralama ve kira sertifikası destekleri, enerji verimliliğine pozitif ayrımcılık, tahkim üzerindeki harçların kaldırılması, muhtasar ve SGK beyannamelerinin birleştirilmesi gibi düzenlemeler de olumlu sonuçlar doğuracaktır. Rusya ve İsrail ile ilişkilerde karşılıkla sağlanan olumla adımlar da özel sektörümüzün önünü açacak, turizm, inşaat, enerji ve tarım sektöründe sıkıntılara önemli bir çare olacaktır.”

Haberin Devamı

ESNAFI RAHATLATAN FIRSATLARLA DOLU

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken: “Uzun zamandan beri BAĞ-KUR ve SSK’lılar arasındaki haksız uygulama kaldırılarak peşin ödeyen esnafımızın primlerinden yüzde 5 indirim sağlanması sevindiricidir. Karardan her iki kesimde kârlı çıkacak. Ticari araçlarını uzun zamandan beri yenilemek isteyen, buna karşın fiyatların yüksekliği sebebiyle yenileyemeyen sürücüler için de paketin iyi bir fırsat olduğunun altını çizmek lazım. Bu kapsamda şoför esnafına sıkıntı oluşturan ÖTV’nin alınmayacak olması gerçekten çok önemli.”

Haberin Devamı

GERÇEK ANLAMDA BAYRAM HEDİYESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Paket, Türk ekonomi dünyasına gerçek anlamda bir bayram hediyesi oldu. Açıklanan maddelerin önemli bir bölümü Türkiye ihracatçılar Meclisi ve ihracatçı birlikleri olarak hükümetimize geçtiğimiz bir yıl içinde yaptığımız önerileri kapsıyor. Eximbank kredileri, ihracatçıya yeşil pasaport ve banka kredilerinde kolaylık başta olmak üzere paketin sanayi ve ihracat için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Şimdi sıra ihracat destek paketine geldi. Bayramdan sonra, hükümetimize daha önce sunduğumuz ihracat destek paketinin hayata geçirilmesini umuyoruz.”


PROJE BAZLI TEŞVİK REKABETİ GÜÇLENDİRİR

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar: “Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yatırım paketi iş dünyasına bayram müjdesi oldu. Bilhassa proje bazlı teşvik sistemi ve kredi kullanımında taşınabilir teminatın kabul edilecek olması Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak. Finansmana kolay erişim, yeni Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) destekleri ve yerli üretimi teşvikini hep dile getirdik. Ticaretin önünü açacak düzenlemeler oldu.”

HÜKÜMET CESUR ADIMLAR ATIYOR


İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan: “Paketi, diğer önlemler ve teşviklerle birlikte değerlendirdiğimiz-de karşılıklı diyalog ve iş birliği anlayışı çerçevesinde yeni hükümetin Türkiye’nin üretim ekonomisine yönelik fırsatları ve potansiyeli harekete geçirmek adına atmış olduğu cesaret ve moral verici bir adım olduğunu görüyoruz. Yine inanıyor ve umuyoruz ki, üretim ekonomisi temsilcileri de bu hedefe yönelik atacakları adımlarla bu olumlu süreci takip edecek ve ellerinden gelen katkıyı sunacaklar. Özellikle bir bayram öncesi ve arife gününde böyle bir açıklamanın yapılmasını da hükümetimizin zamana verdiği önemin simgesi olarak çok kıymetli ve anlamlı buluyoruz.”

Haberin Devamı

ÜRETİM, YATIRIM VE İHRACAT HAREKETLENİR


Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak: “Bu paket, iş dünyasına bir bayram hediyesidir. MÜSİAD olarak, başta taşınabilirlerin teminat gösterilebilmesi, damga vergisine kolaylaştırıcı düzenlemeler, ihracatçıya yeşil pasaport, Turkuaz kart, şirket kurmanın yanında tasfiyesinin de kolaylaştırılması, imalatçı KOBİ’lerin kredi faizlerinin karşılanması ve yerli makina alımı için faizsiz kredi, Eximbank kredilerinde yeni düzenlemeler, yeni yatırım teşvik sistemi, çek kanunu, varlık barışı gibi adımlardan memnuniyet duyuyoruz. Üretim, yatırım ve ihracata yönelik bu adımların yürürlüğe girmesi ekonomiyi ticaret hayatını büyük ölçüde hareketlendirecektir.”

Haberin Devamı

UZUN ZAMANDIR  İSTEDİĞİMİZ ŞEYLER

İSTANBUL Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi: “Paketin içindeki en önemli maddelerden biri yurt dışındaki firmaların merkezlerini buraya taşıma halinde kurumlar vergisinden istisna olması. 10 yıl önce İrlanda’da uygulanmıştı. Birçok uluslararası şirket İrlanda’ya yerleşti. Türkiye’de de katkısı olacağını düşünüyorum. Çok önemsediğimiz başlıklardan biri de ihracatçıya yeşil pasaport verilmesi ki bu bizler için çok önemli. Eximbank’ta teminatların yarı yarıya indirilmesi de önemli.”

ÇOK İHTİYAÇ VARDI HIZLA UYGULANSIN

Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca: ”Ülkemiz her ne kadar makro planda büyüme oranı açısından iyi durumunu muhafaza etse de piyasalarda ve halkta önemli ölçüde ekonomik daralma sorunu yaşanıyor. Bunlar için gerçek anlamda teşviklere ve düzenlemelere ihtiyaç vardı. Bunların yürürlüğe girmesi hem yatırımları hem de ticari hayatı hareketlendirecek. Bu pakette yer alan konuların genel başlıklarına baktığımızda birçok alanda önemli hareketlilik sağlayacak özelikte olduğunu görüyoruz. Bunların uygulamada da yüksek bir hızla devrede olmasını bekliyoruz.”

İSRAİL VE RUSYA’DAN SONRA YENİ HEYECAN

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir: “İsrail ve Rusya ile ilgili olumlu gelişmelerin ardından piyasalara yeni bir heyecan verecek güzel bir bayram hediyesi oldu. Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl boyunca emlak vergisi alınmayacak olması önemli. Vergi ve prim borçlarını daha önce yapılandırdıkları halde taksitlerini ödeyemeyen mükelleflere yeniden imkan tanınacak olması da sanayiciler açısından iyi bir gelişme.”

3 YILDIR BUNU BEKLİYORDUK

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık: “Hükümetin iş dünyasını dikkate alması, yılın ikinci yarısında birçok rakamı değiştirecek. Bu paketi bir başlangıç olarak görüyorum. İş dünyası 3 yıldan beri yeni şeyler bekliyordu. ‘Hükümetin asıl önceliğinin ekonomi olması gerektiğini’ dile getiriyorduk, bu paketle ekonomi gündemiyle ilgili ilk adım atıldı.”

YATIRIMA ÖNEMLİ  DESTEKLER GETİRİYOR

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci: “Bu paket yatırım yapmak isteyenlere önemli destekler içeriyor. Tüm iş alemine rahat nefes aldırdı. KOBİ’lere desteklerden yerli makine alana kredi desteğine, karşılıksız çekte düzenlemeden orta ve yüksek teknolojili üretim yatırımlarının desteklenmesine, proje bazlı destekten ürün borsasına kadar pakette yer alan tüm konular Türkiye’nin ekonomik geleceği için çok önemli.”

ÖTV MUAFİYETİ VERGİ  GELİRLERİNİ ARTTIRIR

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın: “Ticari araçlarını yenilemek isteyen esnaftan ÖTV alınmayacak. Bu devlete zarar vermeyeceği gibi vergi gelirlerinde artış sağlayacak. Fabrikalar da talebe cevap vermek için fazla mesai yapacak. Çünkü şoför esnafı araçlarını yenilemek için uzun süreden beri ÖTV indirimini bekliyordu.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!