İş Bankası sanat hazinelerini sergiliyor

Güncelleme Tarihi:

İş Bankası sanat hazinelerini sergiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye İş Bankası paha biçilmez bir sanat hazinesi olarak nitelenen resim koleksiyonunu sergiliyor. 128 ressamın 138 tablosundan oluşan sergi Türk resim sanatının gelişim sürecini de gözler önüne seriyor. Sergide yeralan eserler arasında Mahmut Cüda'nın Natürmort tablosu da var.

Türk resim sanatının gelişim sürecini gözler önüne seren ve 666 ressamın 2007 tablosunu biraraya getiren Türkiye İş Bankası Resim Koleksiyonu'nun en önemli yapıtları bugün İstanbullu sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Sayısal ve niteliksel açıdan ‘‘paha biçilmez bir sanat hazinesi’’ olarak değerlendirilen bu koleksiyonda yer alan birbirinden değerli 128 ressamın 131 tablosu 26 Haziran 1998 tarihine dek görülebilecek.

Mimar Sinan Üniversitesi tarafından restore edilerek Mimar Sinan Üniversitesi Kültür Merkezi adıyla sanat dünyasına kazandırılan Tophane-i Amire'de açılacak olan İş Bankası Koleksiyon Sergisi, Türk resim sanatının kronolojik bir tarihçesi niteliğini taşıyor. Sergi, asker ressamlar kuşağından başlayarak günümüze dek uzanan süreçte, Türk resminin temel taşlarını oluşturan çeşitli ekollerden sanatçılar ve onların koleksiyonda yer alan en önemli yapıtlarından oluşuyor.

Türk resminin gelişim evreleri ve eğilimleri hakkında eşsiz bir başvuru kaynağı olacak bu muhteşem sergi, dev bir kitapla bütünleşip daha da zenginleşiyor. Sergide eş zamanlı olarak İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan Türkiye İş Bankası Resim Koleksiyonu kitabı A.Ü. DTCF Öğretim Üyesi Dr. Kıymet Giray tarafından kaleme alındı.

İş Bankası resim koleksiyonunun oluşmaya başlaması, ekonomik kalkınmanın ilk adımlarının atıldığı yıllara dayanıyor. Koleksiyonda yerini alan yapıtlar, Türk resminin ilk evresini oluşturan Asker Ressamlar'dan, Meşrutiyet dönemi ressamları ve Çallı Kuşağı'na, İnas Sanayi-i Nefise'nin ilk mezunları olan kadın sanatçılardan D Grubu ve Yeniler'e, soyut eğilimlerden fantastik gerçekçiliğe dek uzanıyor. İş Bankası Resim Koleksiyonu, Türk resim tarihinde sağlam bir altyapı üzerine inşa edilen önemli bir birikimin simgesi olarak karşımıza çıkıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!