İran Türkiye’ye verdiği gazda indirim yapacak

Güncelleme Tarihi:

İran Türkiye’ye verdiği gazda indirim yapacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 11:05

İran haber ajansı Shana’nın haberine göre Uluslararası Tahkim Mahkemesi Türkiye’nin İran’dan ithal ettiği doğalgazın fiyatında yüzde 10-15’lik indirim yapılması kararını verdi.

Haberin Devamı

Shana Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, İran gaz şirketi Direktörü Hamidreza Araghi, Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgazın fiyatında yüzde 35.5'lik bir indirim talebinde bulunduğunu belirterek, "Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Türkiye'nin aldığı gazda yüzde 10-15'lik bir indirime karar verdi" dedi.

Türkiye, yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz aldığı İran'a karşı iki ayrı tahkim davası açmıştı. İran'a karşı 2012 yılında açılan bu davalardan biri fiyatların yüksekliği, diğeri ise eksik teslimat gerekçesiyle açılmıştı. Ancak eksik teslimat ile ilgili Türkiye'nin açtığı davada İran haklı bulunmuştu.

BOTAŞ fiyatların yüksekliği nedeniyle 2004'te İran'a karşı açtığı davada yüzde 16.5'lik bir indirim kazanmış ve 900 milyon doların üzerinde bir tahsilat gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

İNDİRMİN BU YIL FATURAYA YANSIMASI BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika ziyaretine eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Şili'de Türkiye'nin İran'la doğalgaz tahkim davasını kazanmasını canlı yayında değerlendirdi.

Bakan Albayrak, Türkiye'nin İran'la yaşadığı doğalgaz fiyatındaki anlaşmazlık sebebiyle 2012 de uluslararası tahkime açtığı bir dava olduğunu ve bu davadan alınacak indirimin 1 Temmuz 2011'den itibaren geçerli olacağını söyledi.

Türkiye'nin bunu en kısa sürede sonuçlandırdıktan sonra halkın gaz tüketimi konusunda maliyeti düşürmek açısından indirime yansıtmak için bir çalışma içinde olduklarını vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

"Geriye dönük olarak işleyecek bu indirimi inşallah en kısa sürede halkımıza yansıtmayı düşünüyoruz. Burada tahkim yüzde 13,3 ile 15,8 arasında bir aralık verdi tarafların anlaşması yönünde. Bu önümüzdeki birkaç ay içerisinde tarafların bir mutabakata varması ile ilgili bir süreç, sınırsız bir süreç değil. Birkaç ay içerisinde uzlaşma olmazsa tahkim kendisi bu aralık içerisinde bir indirim oranı belirleyecek. Bu oran belirlendikten sonra kesin bir karar alınacak ve inşallah bu yıl içerisinde bunun fiiliyata geçmesini bekliyoruz." 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!