İran: Türkiye'ye güveniyoruz

Güncelleme Tarihi:

İran: Türkiyeye güveniyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Washington'un ‘‘Ankara bize İran doğalgazı almayacağı güvencesini verdi’’ açıklamasına karşın, Tahran'ın bu konuda hiç bir endişe taşımadığı öğrenildi.

İranlı kaynaklar, ‘‘Türkiye'ye bu konuda güveniyoruz. Aramızdaki doğalgaz anlaşmasının uygulanmayacağına dair hiç bir işaret mevcut değil. Biz boru hattı için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Türk tarafının da zamanı geldiğinde hazır olacağını biliyoruz’’ dediler.

Aynı kaynaklar, anlaşmayı Washington'un baskısıyla iptal etmesinin Ankara'yı uluslararası platformlarda büyük bir prestij kaybına uğratacağını belirterek, ‘‘Ankara kesinlikle böyle bir şeye yanaşmaz’’ yorumunu yaptılar. Türk yetkililer ise anlaşmanın iptalinin sözkonusu olmadığını belirterek, konuya biraz daha nüanslı yaklaşıyorlar. Türkiye'nin İran ile Refah-Yol döneminde imzaladığı doğal gaz anlaşmasının metninde doğal gazın kaynağı konusunda açık ifadeler olmadığına dikkat çeken Türk yetkililer, şu açıklamayı yaptılar: ‘‘Boru hattı yapılacak. Önelikle Türkmen gazı İran üzerinden Türkiye'ye gelecek. İran zaten dana uzun bir süre anlaşma yükümlülüklerini yerine getirecek kadar doğal gaz çıkartma olanağından yoksun. Bu nedenle başından beri Türkmen doğal gazının İran üzerinden Türkiye'ye gelmesi sözkonusuydu. Bu, Türkmenistan ile yapılan anlaşmayla daha da pekiştirildi. 5-6 yıl sonra İran doğal gaz ihraç edebilecek hale geldiğinde ise durum yeniden değerlendirilir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!