Irak mazotu için şirket kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Irak mazotu için şirket kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sınır ticareti yoluyla getirilen akaryakıtın dağıtım ve pazarlamasına dönük önlemlerin ayrıntıları belli oldu. Yeni düzenlemeler kapsamında, Maliye Bakanlığı konuyla ilgili, KDV getirilmesi ve fon artışı yönünde çalışmalar yaparken, Kuzey Irak'tan motorin getiren müteşebbisler, bir anonim şirket altında birleşme kararı aldı. Buna göre, bugüne kadar çok sayıda teşebbüs, Irak'tan motorin getirilmesini organize ederken, bundan böyle ‘‘Şırnak merkezli’’ oluşturulacak anonim şirket, sınırda motorin alım işlerini yürütecek. TPAO'nun depoloma tesislerini de bu kurum devralacak.

Böylece, anonim şirket statüsündeki toplayıcı firmadan, Türkiye'de kanunlara göre kurulmuş dağıtım şirketleri eliyle malın devredilmesi gibi bir statü getirilecek. Kamyon şöförleriyle bu şirket muhatap olacak ve kamyon depolarındaki motorini, 10 bin metreküplük ana depolara alacak. Daha sonra dağıtım şirketlerine fatura karşılığında verecek.

Irak'tan getirilen motorin, Türkiye'deki normal motorine göre daha düşük kalitede olduğu için ucuz satılacak.

DEFOLU MAL GİBİ

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da, içindeki kükürt oranı yüzde 1'ler düzeyinde olan Irak motorininin Türkiye'de satışı konusunda ayrı bir düzenleme getirmeye hazırlanıyor.

Yeni sistemde, isteyen kişi, kalitesi düşük de olsa, ucuz olduğu için akaryakıt istasyonlarından, sınır ticareti yoluyla getirilen Irak motorinini alabilecek. Tüketiciyi Koruma Yasası'nda, bununla ilgili bir uygulamanın var olduğu, Irak motorininin satışında da, tüketicinin bilgilendirilmesi şartıyla ‘‘defolu mallar ile ihraç fazlası malların’’ satılmasına benzer bir uygulama getirildiği ifade edildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!