iPhone Türkiye’ye geliyor 100 bin kişi kuyrukta

Güncelleme Tarihi:

iPhone Türkiye’ye geliyor 100 bin kişi kuyrukta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2008 00:00

iPhone’un Türkiye pazarına gireceği 26 Eylül için geri sayım devam ederken, telefon için ön kayıt alan Vodafone ve Turkcell’e talep yağıyor. 11 Haziran’dan beri ön kayıt alan Vodafone’a 100 bine yakın talep geldiği öğrenildi. iPhone 3G’nin göreceği büyük taleple, cep telefonu sektörünü şekillendirmesi bekleniyor.

MÜZİK çalar ve internet tarayıcısını cep telefonuyla birleştiren Apple’ın son icadı iPhone için geriye sayım başlarken, sadece Vodafone’a ön kayıt için 100 bine yakın başvuru yapıldığı öğrenildi. Üçüncü nesil modeliyle Türkiye’de, 26 Eylül’de pazara sunulmaya hazırlanan iPhone 3G’nin göreceği büyük taleple, cep telefonu sektörünü şekillendirmesi bekleniyor.

11 Haziran’da başladı

Vodafone Türkiye, iPhone için 11 Haziran’da hem internet sitesinden, hem de Vodafone mağazalarından ön kayıt almaya başlamıştı. Vodafone yetkilileri, ön kayıtların beklentilerinin üzerinde bir rakama ulaştığını söyledi. Vodafone, şu ana kadar iPhone 3G’yi Avustralya, Yeni Zelanda, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Hindistan ve Çek Cumhuriyeti’ndeki cep telefonu kullanıcılarıyla buluşturdu. iPhone’un Türkiye’de ilk defa yasal olarak satılacak olması cihaza gösterilen ilgiyi artırdı.

Kaçağın önüne geçilecek

iPhone’un Türkiye’ye 26 Eylül’de resmi olarak piyasaya sunulacak olması, kaçak pazarını da ortadan kaldıracak. Türkiye’ye kayıtdışı yolla gelen ve kullanılan iPhone sayısının 100 binlere ulaştığı belirtilmişti. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, abone merkezlerinin kayıt trafiğinden Türkiye’de 120 bin iPhone kullanıldığının anlaşıldığını belirterek, şunları söyledi: "Her gün birkaç tane iPhone operatörlere kayıt ettiriliyor. Sektör haline gelmiş durumda. Faturasız ve kaçak olarak getirilen telefonlar 600-650 YTL arasında satılıyor. Bunların şifreleri kırılıyor. Şu anda Türkiye’de böyle bir süreç yaşanıyor. Kayıtdışı kesimde rant yaratılıyor. Resmi olarak iPhone’un gelmesiyle bu sona erecek."

Dokunmatik rekabet

iPhone’un resmi olarak Türkiy’ye girmesinin cep telefonu pazarını da yeniden şekillendireceğini vurgulayan Dursun, diğer üreticilerin de iPhone’a rakip olabilecek modellerini piyasaya sunduğunu, bunun sektördeki rekabeti daha da artıracağını kaydetti. Dursun, "Dokunmatik cep telefonu alanında iPhone her ne kadar dünyada lider durumda olsa da, pazarın tek cihazı olmayacak. Diğer üreticiler de ona rakip olabilecek yeni model çıkarıyor" diye konuştu.

HTC ve Samsung rakiplerini çıkardı

CEP telefonu üreticileri de dünyada ve Türkiye’de iPhone’a rakip olabilecek dokunmatik modellerini piyasaya sürüyor. HTC Touch Diamond, Samsung Omnia, Apple’ın iPhone’una rakip olarak gösteriliyor. HTC Touch Diamond, kompakt ölçüleri, tasarımı, gelişmiş internet özellikleri ve TouchFLOTM adlı ratan 3 boyutlu dokunmatik arayüzüyle dikkat çekiyor. İnternette gezinmeyi kolaylaştırmak amacıyla HTC, Touch Diamond’la birlikte kişiselleştirilmiş bir mobil web tarayıcı sunuyor. Kullanıcılar web sitelerini tek elle yakınlaştırıp yan çevirebiliyor. Samsung i900 Omnia ise, dokunmatik ekrana sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!