‘İnşaat faaliyetleri daha da baskılanacak’

Güncelleme Tarihi:

‘İnşaat faaliyetleri daha da baskılanacak’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2018 14:05

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), ekonomik programda uygulanması elzem olan mali ve parasal sıkılaştırma tedbirlerinin, yavaşlama sinyalleri veren inşaat faaliyetlerini kısa-orta vadede daha da baskılayacağını; döviz ve faizdeki yükseliş eğilimine karşı sektörün desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

ABD'NİN yaptırım tehdidiyle baskı altındaki dolar/TL, ABD'li rahip Andrew Brunson'ın ev hapsine itirazının dün reddedilmesi ardından yükselirken, bugün de 4.93 civarında hareket ediyor. Dolar/TL'nin yılbaşından bu yana içeride seçim belirsizliği, jeopolitik riskler ve Türkiye ekonomisine yönelik endişelerle yüzde 30 civarında yükselmesi döviz borcu olan ve ithal girdi kullanan şirketleri zora sokuyor.

Yüksek finansman gereksinimi bulunan altyapı projelerinin seyri açısından piyasa koşullarının önemine de dikkat çeken TMB, buna karşın yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ise yükseliş eğilimi olduğuna işaret etti.

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından açıklanan "İnşaat Sektörü Temmuz 2018 Analizi"ne göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte ekonomi yönetiminin tek elde toplanmasının memnuniyet yarattığı; sırada ise yeni Orta Vadeli Program ile reform süreci olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İnşaat sektörünün yapısal olarak ekonomideki gelişmelere çarpan etkisiyle tepki verdiği belirtilen raporda, "Yeni dönemde ekonomik programda uygulanmasının elzem olduğu değerlendirilen mali ve parasal sıkılaştırma tedbirlerinin, yavaşlama sinyalleri veren inşaat faaliyetlerini kısa-orta vadede daha da baskılayacağı değerlendirilmektedir" denildi ve şu ifadelere yer verildi:

"Kısa vadeli sonuçları ne olursa olsun, etkin bir ekonomik reform programının uygulamaya konulması, orta-uzun vadede genel ekonomiyle birlikte inşaat sektöründe de sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek; hem altyapı yatırımlarının sürekliliği hem de uluslararası finansman boyutu açısından fayda sağlayacaktır."

Sektör beklentilerindeki iyileşmenin sınırlı olduğuna dikkat çekiyen değerlendirmede, döviz ve faiz eğilimine karşı sektörün desteklenmeye devam edilmesi gerektiği vurgulandı.

KAMU YATIRIMLARI SEKTÖRÜ DESTEKLEYECEK

Büyük kamu yatırımlarının ise sektörü desteklemeye devam edeceği belirtilen analizde, "İnşaatı devam eden 3. Havalimanı, Çanakkale Köprüsü gibi projelerin tümü; ayrıca birçok ilde açılışı yapılan entegre sağlık yerleşkeleri, kamu-özel iş birliği modeli ile Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri tarafından hayata geçirilmektedir. Öte yandan, yüksek finansman gereksinimi bulunan altyapı projelerinin seyri açısından piyasa koşulları önem taşımaktadır" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Analizde, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ise iyileşmeye işaret edilirken; Türk müteahhitlerin yılın yarısında yurtdışında 9.2 milyar dolarlık yeni proje üstlendiği belirtildi.

"Önümüzdeki dönemde, belirgin düzeyde artış ivmesi kazanan enerji fiyatları Suudi Arabistan, Cezayir, Türkmenistan gibi Türk müteahhitlik firmalarının referanslarının güçlü olduğu pazarlardaki yatırım ortamı ve finansman koşullarına olumlu yansıyabilecektir. Rusya ile ilişkilerimizdeki normalleşmenin yanı sıra, Sahra Altı Afrika başta olmak üzere potansiyel pazarlardaki fırsatlar da gözönüne alındığında, 2018'de yurtdışında üstlenilen yeni proje bedelinin yeniden 20 milyar dolar bandına ulaşabileceği değerlendirilmekte" denildi.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!