İnşaat, büyümenin öncüsü oldu TOKİ, 7 katrilyonluk temel attı

Güncelleme Tarihi:

İnşaat, büyümenin öncüsü oldu TOKİ, 7 katrilyonluk temel attı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2005 00:00

Türkiye ekonomisindeki genel büyümeyi bu yıl inşaat sektöründeki büyüme sırtladı. 1984 1990 arasında yaşanan canlılığa yakın bir çıkışla 2005’te yüzde 19.7 büyüyen sektörde, TOKİ’nin liderlik etkisi öne çıktı. TOKİ, 2005’te 7 katrilyon liralık ihale gerçekleştirdi, Türkiye genelinde 153 bin konutun temelini attı.

İnşaata bağlı ‘yapı gereçleri sanayisi’ de canlandı. Teminat mektubu sorunu aşılamayan dış müteahhitler ise hedef tutturamadı.

İNŞAAT sektörü 2005’te Türkiye ekonomisinin motoru oldu. Yılın ilk üç çeyreğinde ortalama yüzde 19.7 büyüyen
/images/100/0x0/55ea96b4f018fbb8f889cd40
sektör, toplam GSMH artışında da önemli katkı sağladı. İnşaatı ateşleyen ise gayrimenkul piyasasındaki canlanma ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) konut üretimindeki başarılı liderliğiydi. TOKİ yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2003 Ağustos ayından 2005 Aralık ortasına kadar kurum, yaklaşık 7 katrilyonluk ihale yaptı ve 153 bin konutun inşaatını başlattı. bu inşaatlardan 56 bin konutluk kısım tamamlandı. TOKİ’nin konuttaki liderliğine hükümetin duble yol, Karadeniz Otoyolu, tüp geçit, demiryolaları gibi projeleri harekete geçirmesi de destek verdi. İnşaatlar çoğalınca da bu sektöre bağlı başta çimento olmak üzere yapı gereçleri üreten sanayinin yüzü güldü. Ayrıca en kolay istihdam yapan sektör olduğu için uzunsüredir istihdam artışındaki durgunluk da kırılmaya başladı.

TOKİ HAYAT VERDİ: Türkiye İnşaat Müteahhitleri Sendikası (TİM-SE)
/images/100/0x0/55ea96b4f018fbb8f889cd42
Başkanı Nazım Aygün, sektörün 2005’i beklentilerin çok üstünde bir büyüme rakamı ile tamamladığını belirterek, ‘Ancak kamu TOKİ dışında çok da altyapı yatırımlarına kaynak ayırmış değil. Ayrıca inşaattaki büyümeye karşılık buna bağlı sanayi sektörü aynı oranlarda harekeklilik kazanamadı’ dedi. Aygün, konut kredi faizleri ve vadeleri konusundaki olumlu gelişmelerin de sektöre çok büyük canlılık getirdiğini söyledi ve şöyle konuştu: ‘TOKİ projeleri inşaat sektörüne hayat verdi. inşaat sektörünün de önemi bir kez daha anlaşıldı. Çünkü istihdamda da hareketlenme oldu.’

KAMUYA İŞ YAPAN KÜÇÜLDÜ: Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu ise yüzde 19.7’lik büyümenin biraz abartılı bir rakam olduğunu düşünüyor. Koçoğlu, ‘İnşaat sektörü bizim anladığımız anlamda büyümedi. DİE’ye de sorduk; bu büyümeyi DİE’ye sorduk. İnşaat ruhsatlarındaki talepleri, sektörle ilgili kurulan şirket sayısındaki artışı, toplu konut yatırımlarındaki artışı dikkate
/images/100/0x0/55ea96b4f018fbb8f889cd44
alıyorlarmış. O nedenle böyle yüksek çıktı’ dedi. Koçoğlu, inşaattaki büyümeyi çimento sanayisinin hissettiğini, bazı yan sanayilerin de canlandığını belirtti ve ‘Ancak, kamuya iş yapanların işlerinde büyüme değil küçülme oldu. 2006’nın kamu yatırım bütçesi de belli’ diye konuştu. Koçoğlu bunlara ek olarak yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde de teminat mektubu sorunun çözülememesi nedeniyle 7 milyar dolarlık hedefin tutmadığını anlattı.

TOKİ, 78 vilayette 200 ilçede konut yapıyor

TOKİ şu anda 78 vilayette 200 ilçede inşaat yaptırıyor. Üstelik devletten kaynak almadan bütçe oluşturuyor ve konutların yanısıra kentsel ihtiyaçlar nedeniyle okul, spor kompleksleri, ticaret merkezleri de üretiliyor. Bir anlamda sektörü TOKİ sürüklüyor. Çünkü şu anda TOKİ, 19 senede ürettiği konutun 4 misline çıkmış durumda. Kurum, 2006’da altyapılı arsa üretimine ağırlık verecek ve alt gelir gğrubu ve yoksullara yönelik konut üretmeye devam edecek. Ayrıca, ülkenin her bölgesindeki büyükşehirlerde uydu kentler kuracak. Özellikle İstanbul’da ise gecekondu kentsel dönüşüm projelerine, depreme karşı konut üretimine yönelecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!