'İngiltere, AB'nin "yarı içinde yarı dışında" kalacağı bir anlaşma aramayacak'

Güncelleme Tarihi:

İngiltere, ABnin yarı içinde yarı dışında kalacağı bir anlaşma aramayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2017 09:39

İngiltere Başbakanı Theresa May bugün yapacağı bir konuşmada ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılırken (Brexit) kendisini birliğin yarı içinde yarı da dışında bırakacak bir anlaşma aramayacağını söyleyerek, görüşmelerde izlenilecek 12 önceliği sıralayacak.

Haberin Devamı

Bazı gazeteler, Başbakan May'in ofisinin altını çizdiği bu 12 öncelik arasında AB'nin ortak pazarından ayrılmak ve İngiltere'nin sınırlarının kontrolünü yeniden tamamen eline almak olduğunu belirtirken, bu konular sterlinin dolar karşısında 30 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyelerine gerilemesine neden olan "sert Brexit" endişelerini yeniden gün yüzüne çıkarttı.

İngilizlerin AB'den ayrılma yönünde oy kullandığı referandumun altı ay sonrasında Başbakan May, yatırımcılar, firmalar ve yasa yapıcılar tarafından Mart ayı sonunda başlayacak olan ayrılık görüşmeleri hakkında çok az ipucu vermesinden dolayı eleştirildi.

May'in bugün yabancı diplomatlar ve İngiltere'nin Brexit ekibinin yer alacağı bir kalabalığa konuşma yapması bekleniyor.

May'in ofisi tarafından yayınlanan konuşma metnine göre İngiltere Başbakanı, "Bağımsız, kendi kendisini yöneten, küresel bir Britanya ile AB'deki dostlarımız ve müttefiklerimiz arasında yeni ve eşit bir ortaklık arıyoruz" diyecek.

Haberin Devamı

May'in, "AB'ye kısmi üyelik veya bizi yarı içeride yarı da dışarıda bırakan herhangi bir ortaklık değil. Diğer ülkelerin şu an sahip olduğu bir model arayışında değiliz. (Birlikten) ayrılırken üyeliğimizin bir kısmı devam etsin düşüncesi içerisinde de değiliz" demesi bekleniyor.

Medyada yer alan haberlere göre May, 12 öncelik hakkında çok detay vermeyecek fakat bu öncelikler arasında İngiliz yargısının, Avrupa Adalet Divanı'ndan çekilmesi de bulunuyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!