ING Bank ve İTKİB'den ihracatçı için işbirliği

Güncelleme Tarihi:

ING Bank ve İTKİBden ihracatçı için işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 16:00

ING Bank, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ile çok kapsamlı ve rekabetçi bir işbirliği protokolüne imza attı. 2 Ağustos, Perşembe günü İstanbul Yenibosna’daki Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen imza törenine ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, ING Bank KOBİ ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır ve İTKİB Koordinatör Başkanı İsmail Gülle ile birlik üyeleri katıldı.

Haberin Devamı

 

Sektörün dinamikleri ve üyelerin ihtiyaçları dikkate alınarak çok kapsamlı bir içerikle hazırlanan anlaşma ile İTKİB altında faaliyet gösteren hazır giyim ve konfeksiyon, tekstil ve hammadde, deri ve deri mamülleri ile halı ihracatçılarının oluşturduğu 4 ihracatçı birliğinin 9 binin üzerindeki üyesi ihracata yönelik finansman erişiminde ve diğer tüm bankacılık işlemlerinde özel avantajlar elde edecek.

ING Bank’tan İTKİB üyelerine avantajlı fiyatlar ve ayrıcalıklar

ING Bank’ın İTKİB ile işbirliği kapsamında hazırladığı paket; ihracatçılara yönelik avantajlı kredi fiyatları, ticaret finansmanı ürünleri ve özellikli forward ve spot kur uygulamaları gibi çok geniş bir yelpazede bankacılık işlemini kapsıyor. Ayrıca ING Bank, İTKİB üyesi firmaların yurtdışında yapacakları yatırımlarda veya yabancı firmalarla yapacakları işbirliklerinde hem danışman hem de finansör olarak yer alacak.

Haberin Devamı

Pınar Abay: “Uluslararası yaygın ağımız ile dış ticaret yapan firmalar dünya pazarlarına daha rahat ulaşabilecekler.”

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, toplantıda yaptığı konuşmada dünya genelinde 40’ın üzerinde ülkede faaliyet gösteren bir grubun üyesi olarak ihracat konusunda iddialı bir banka olduklarının altını çizdi. Abay, Türkiye’de dış ticaret yapan firmalara en fazla desteği sağlayan banka olmayı hedeflediklerini, bu çerçevede 2012 yılında KOBİ ve Ticari Bankacılık alanında öngördükleri %30’luk büyümenin %55’inin ihracatçı firmalara kullandırılacak kredilerden elde edileceğini belirtti. İTKİB ile yapılan işbirliği protokolünün bu anlayışın bir sonucu olduğunu vurgulayan Abay, tekstil sektörünün ülke ekonomisine katkısına da değindi:

“Tekstil ürünleri ve giyim eşyası ihracatı Türkiye’de en önemli yapısal sorunlarımızdan biri olan dış açık konusunda en önemli güven unsurlarımızdan biri olmaya devam ediyor. Nitekim, uluslararası standart sanayi sınıflandırmasına göre bu yılın ilk yarısında en büyük dış ticaret fazlası verdiğimiz sektörler oldular. Akıllı tekstil üretimine de başlayan Türk üreticiler, son dönem artırdıkları AR-GE yatırımlarıyla dikkat çekmeye başladı. Bu ürünler dünya genelinde büyük ilgi görüyor. Türkiye imalat sanayi üretiminin beşte birinden fazlasını oluşturan tekstil ürünleri ve giyim eşyası sektörlerinin finansmana erişimine baktığımızda ise kullanımın buna göre düşük kaldığını görüyoruz. Nitekim BDDK aylık bankacılık verilerine göre Mayıs 2012 itibarıyla toplam nakdi krediler içinde tekstil ve tekstil ürünleri sektörünün aldığı pay yüzde 3 ile sınırlı kalıyor. Dolayısıyla finansmana erişim konusunda atılacak adımların katkısı olacağı açık. Özellikle bugün imzaladığımız işbirliği protokolü gibi destekler arttığında mevcut kapasite daha da büyüyecektir. ING Bank olarak ülkemizin ekonomik gelişiminde bu derece öneme sahip bir sektöre yönelik rekabetçi bir paket hazırlamanın heyecanını tüm ekip olarak yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Dış ticaret yapan firmaların en temel gereksinimlerinin, ihtiyaçlarının doğru analiz edilerek bu yönde doğru finansmana erişimlerinin sağlanması olduğunu düşünüyoruz. ING Bank olarak bu paketi hazırlarken en temel önceliğimiz ihracatçı firmalarımızın gerçek ihtiyaçlarını tespit etmek oldu. İhracata yönelik finansman araçları konusunda çeşitlilik ve donanım sahibi bir banka olarak da tüm bu ihtiyaçları gözeterek çok kapsamlı bir paket hazırladık. İTKİB ile yaptığımız bu anlaşma kapsamında ihracatçılarımıza özel 500 milyon dolarlık kullandırım yapmayı hedefliyoruz. Sunacağımız avantajlar ile firmalarımızın rekabette avantajlı konuma geleceğine inanıyoruz.

Haberin Devamı

Temmuz ayı başında ihracatçılarla yapılan toplantıda altı çizilen önerileri dikkatle inceleyip bu anlaşma çerçevesinde yer alan çözümleri geliştirdik. Biz ihracatçı firmalarımızla uzun soluklu ilişkiler kurmak istiyor, işlerini geliştirmelerini sağlayacak çözümleri önerme yollarını arıyoruz. Bu anlayış ile, firmalarımızın teminat sorunlarını hafifletmek için geçmiş kredi kullanma ve ödeme performanslarını baz almaya başladık. Diğer yandan, işbirliğimiz kapsamında, gayri nakdi kredi komisyonlarında aval kredi komisyonunun İTKİB üyelerine özel yüzde 1’de kalmasını sağlayacağız. Anlaşma kapsamında kredi uygulamalarımızda ihracat sigortası poliçelerini teminat olarak kabul ediyor, bu ürünün kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.

Haberin Devamı

Özellikle son iki yılda hızla artırılan Eximbank kredilerinde limitlerimiz müsait olup, ihracatçılarımızın taleplerini karşılayabileceğiz. Eximbank ürünlerinin bilinirliğini artırmak adına danışmanlık yapmaya da hazırız. Önümüzdeki günlerde ihracatçılarımıza yönelik yapacağımız bir toplantıda, Basel II’nin getireceği yenilikleri paylaşırken, aynı zamanda ihracatın finansmanına yönelik alternatif ürünlerle ilgili bilgilendirme de yapacağız.” 

Pınar Abay ING’nin global gücünün İTKİB üyelerine sağlayacağı avantajlara da dikkat çekti. Abay, “İhracatın sağlıklı büyümesi için mevcut pazarların yanısıra, alternatif pazarların geliştirilmesi de tartışmasız gündemin ilk sıralarında yer alıyor. ING Bank olarak ihracatçımıza sadece finansman değil aynı zamanda diğer ülkelerde iş yapabileceği doğru iş ortağını bulma konusunda da destek sağlayacağız. Uluslararası yaygın ağımız ve bilgi birikimimiz ile dış ticaret yapan tüm firmalarımızın dünya pazarlarına daha rahat ulaşabileceklerine inanıyoruz. Bu paralelde, uluslararası alanda iş yapan firmalara destek olmak için 23 ülkede Türkiye Kürsüleri kurduk. Bu kürsülerde mevzuattan uluslararası pazardaki rekabetle başa çıkmaya, yer almak istediği pazarın gereksinimlerinden ihraç edilen ürününün tanıtım faaliyetlerine kadar cevaplanması gereken tüm konularda uzmanlarımız ve yardımcı kuruluşlarımızla danışmanlık hizmeti veriyoruz. Doğru pazar seçimi gibi en kritik sorulardan başlayarak uzmanlığımızı paylaşıyoruz. Örneğin 5 farklı ülkede ticari girişimde bulunmak isteyen bir Türk işletmecisi varsa, kendisine bu ülkelerde alabileceği bankacılık hizmetlerine yönelik danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Mevzuatlar doğrultusunda bütün bankacılık işlemlerini yapabiliyoruz. ING’nin güçlü olduğu Avrupa Bölgesi’ne ve Uzak Doğu’ya ihracat yapan müşterilerimizin iş fırsatlarını artırmaya yönelik çalışmalarımız artarak devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

İTKİB Koordinatör Başkanı İsmail Gülle: “Bankacılık sektörünün reel sektöre güveni oldukça önemli”

Protokol metni imza töreninde konuşan İTKİB Koordinatör Başkanı İsmail Gülle, devlet politikası haline gelen 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde; Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün, yatırım, üretim ve ihracat noktasında üzerine düşen görevleri başarıyla yerine getireceğini söyledi.

Türkiye’nin dış ticaret stratejisinde büyüme eğiliminin dış ticaret ve katma değer merkezli olarak devam ettiğine vurgu yapan Gülle, “Özellikle 2005 yılından sonra Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü AR-GE ile, modayla, markayla, tasarımla, pazarlamayla, fuar ve ticaret heyetleriyle bu değişen sisteme direnmeye; rekabetçiliği ayakta tutmaya, üreticiliğini korumaya gayret etti. Ama yer yer ve zaman zaman elindeki rekabet avantajlarının yetersizliğinden dolayı istediği çıkışı yapamadı” dedi.

Gülle, bankacılık sektörünün, 2001 krizine kadar reel sektöre gerekli güveni göstermeyip ucuz finansman konusunda destek olmadığını hatırlatarak, “Ama 2001’den çok ders aldığımız ortada. 2001 yılından sonra yabancı sermayeli aktörlerin bankacılık sektörüne girmesiyle beraber bankaların reel sektörle olan ilişkisi geçmişle mukayese edilemeyecek kadar güçlü, sürdürülebilir, güvenilir bir noktaya doğru geldi” diye konuştu.

Gülle, hem reel sektörün hem de bankacılık sektörünün, menkul değerler ve piyasa spekülasyonları üzerinden gelir sağlama hedefinin sürdürülemez olduğunu idrak etmesinin önemine dikkat çekerek, bankacılık sektörünün reel sektöre karşı bakış açısındaki olumlu değişime vurgu yaptı.

İTKİB ve ING Bank arasında imzalanan protokol ile Birlik üyesi ihracatçıların, uluslararası rekabetçiliğini artırmak, finansal enstrümanların ve ticaret destek araçlarının verimli kullanımını sağlamak konusuna verdikleri önemi ortaya koyduklarını ifade eden Gülle, “Bugünkü protokolle modern finansta kullanılan tüm ürünleri, çok uygun koşullarla Birliğimiz üyesi ihracatçılarımızın kullanımına sunduk. Özellikle hammadde finansmanı, mal alım finansmanı, döviz ve Türk lirası kredileri, iş yeri kredisi, işletme sermayesi kredisi ve ticari araç kredileri gibi; üretici ihracatçı firmaların büyüme ve rekabetçilik anlamında ihtiyaç duyacağı pek çok desteğe ING Bank aracılığıyla ve uygun koşullarda ulaşılmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

ING Bank Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır: “İTKİB üyelerine Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine yapacakları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum”

ING Bank’ın İTKİB üyelerine özel, kapsamlı bankacılık ürün ve hizmetlerini özel avantajlarla sunduklarından bahseden ING Bank KOBİ ve Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır; bu çerçevede özellikle tedarik sürecinde hammadde alımından ihracatın yapılıp ödemenin alınmasına kadar tüm süreçler için özel çözümler ürettiklerini belirtti.

İhracatçılara satıcılardan aldıkları vadelere ilave olarak 6 aya kadar olan ilave vadelerde ek kredi kullanım imkanı sağladıklarını belirten İhsan Çakır; “Sunduğumuz vade opsiyonunun yanı sıra İhracatçılarımız hammadde alımında peşin ödemeyi tercih ediyorlarsa peşinat indirimini satıcı firmadan, finansmanı da ING Bank’tan alsın istiyoruz. Böylece maliyetlere önemli bir katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. Nakdin gücünün her zaman için daha önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Paket kapsamında sundukları özel avantajlara da dikkat çeken Çakır; “İhracat kredilerinde rotatif gibi işlemlerde gerek Türk Lirası gerekse döviz türleri üzerinden seçenekler sunuyoruz. Özellikle ihracatçılarımızın çok sık kullandığı teminat mektubu gibi ürünlerde avantajlar sunacağız. Eximbank İhracat Aval Kredilerinde komisyon oranımızı yüzde 1’e çektik. Yüzde 1 komisyon oranı, ihracatçılarımızın giderlerinde ciddi bir kontrol sağlamalarına imkan tanıyacak. Yine ihracatçılarımızın sık kullandığı hazine ürünlerinde bazı özel avantajlarla ticari indirimler sağlayacağız. İhracatçılarımıza sunduğumuz bir diğer avantaj da Kasa Mevduat Hesabı. Her ayın sonunda hesapta ne kadar bakiye kalıyorsa bu bakiyenin avantajlı bir faiz üzerinden değerlendirilmesini sağlıyoruz” dedi.

İhracatçıların yaptıracağı farklı sigorta uygulamalarından da bahseden Çakır, ödenecek toplam primin yüzde 5’ini iade ettiklerine ve danışmanlık hizmetinin önemine dikkat çekerek; “Özellikle danışmanlık tarafında ING Bank olarak pazarlara ilişkin detaylı çalışmalarımız sürüyor. Tüm üyelere şimdiden Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine yapacakları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!