İndirim sinyali mi?

Güncelleme Tarihi:

İndirim sinyali mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2015 23:15

Analistler dünkü toplantıda çok soru sorulmasına karşın Merkez Bankası’nın açık açık üst bantta indirim olacağını söylemediğini, ancak piyasanın Merkez Bankası’nın bu istekte olduğunun algıladığını dile getirdi. Merkez Bankası’nın iletişim politikası da eleştiriliyor.

Haberin Devamı

ARALIK Para Politikaları Kurulu toplantısının hemen ardından Merkez Bankası yetkilileri ile bir araya gelen banka ekonomistleri bankanın açık açık söylemese de faiz koridorunun üst bandında bir indirim yapabileceğinin sinyalini aldıklarını söylediler. Piyasada artış beklentisine karşılık olarak faizleri sabit bırakan Merkez Bankası, sadeleştirme politikası çerçevesinde, yüzde 7.50’lik politika faizinde artış yaparken, faiz koridorunun üst sınırı olarak bilinen yüzde 10.75’lik gecelik borç verme faizini de indirebilecek. Gecelik borç verme faizinin indirilmesi tüketici ve sanayicinin kredi faizlerini etkiliyor. Tavanda yapılacak indirim örneğin ihtiyaç kredilerinin faizlerinde düşüşe neden oluyor.

AÇIK AÇIK SÖYLEMEDİ

Banka ekonomistlerine sunum dün Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç tarafından yapıldı. Merkez Bankası volatiliteye (oynaklık) göre karar vereceği mesajını verdi. Toplantıda analistler çoğunlukla faiz koridorunun tavan faizinde bir indirim olup olmayacağına yönelik sorular sordular. Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikasında politika faizi olarak bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, bir de gecelik faiz oranları belirleniyor. Politika faizi yüzde 7.5. Faiz koridoru denilen gecelik faiz oranlarında marjinal fonlama oranı yüzde 10.75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı da yüzde 7.25. Piyasada PPK’nın politika faizi olan yüzde 7.5’luk oranı artırması bekleniyordu. Faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 10.75’lık faiz oranı bankaların kredi verirken kıstas olarak kabul ettiği bir faiz. Bu faizde yapılacak indirim büyümeye destek olabiliyor. Çünkü bu oranda indirim yapıldığında bankaların tüketicilere ve sanayicilere verdiği faiz oranı düşebiliyor. Örneğin 50 baz puanlık bir indirimde tüketici kredilerinde 0.3-0.5 puanlık bir indirim beklenebiliyor. Analistler toplantıda çok soru sorulmasına karşın Merkez Bankası’nın açık açık üst bantta indirim olacağını söylemediğini, ancak piyasanın Merkez Bankası’nın bu istekte olduğunun anlaşıldığını dile getirdiler.

Haberin Devamı


NEYİ SİNYAL ALACAĞIZ?

Haberin Devamı

TURALAY Kenç İngilizce sunumunda, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde gelecek toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceği kaydedildi. Toplantıda analistlerin faizlerin sabit bırakılması ile ilgili iletişim politikasına yönelik serzenişte bulunduğu belirtildi. Analistlerin Merkez’in sadeleştirme politikasını açıklarken yaptığı açıklamaların hatırlatıldığı, “Neyi sinyal alacağız?” sorularını dile getirdiği öğrenildi. Merkez Bankası yetkililerinin ise Başkan Erdem Başçı’nın “başka opsiyonlardan” da bahsettiğini hatırlatarak, açıklama yapmaktan kaçındıkları belirtildi. İletişim politikasının başından beri aynı şekilde yürütüldüğünün de ifade edildiğini belirten analistler, Turalay Kenç’in espri yaparak, “Şahsen üstüme alıyorum” dediği belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!