İMKB’de yeni bir dönem başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İMKB’de yeni bir dönem başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2011 16:59

Yurtdışı piyasalarda şirket hisselerinin performansının en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilen hisse geri alımları (insider buying), Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), son kararına göre artık İMKB’de de görülecek. Uzmanlara göre, geç kalınmış bir karar olsa da borsada hareketlilik yaratacak.

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören tüm şirketlerin paylarını İMKB'de geri alabilmelerine yönelik yeni bir karar açıkladı.     
           
Düzenleme kapsamında, şirketler ödenmiş/çıkarılmış sermayelerinin yüzde 10'nuna denk gelen oranda hisselerini geri alabilecek.

  

GEÇ KALINSA DA HAREKET GETİRECEK      

Yüksel Göçmez
hurriyet.com.tr

 

Ata Portföy Yönetimi Başkan Yardmcısı Mehmet Gerz, “SPK, şirketlerin kendi hisselerini geri almalarını sağlayan bu düzenleme de aslında geç kaldı ama yine teşekkür etmemiz gerekiyor. Şu anda İMKB’de bazı şirketlerin hisselerinde önemli ölçüde bir düşüş var. Şimdi şirketler kendi hisselerini, sermayelerinin yüzde 10’nuna denk gelen bir oranda da olsa geri alabilecekler" diye konuştu.

  

Haberin Devamı

Şirketlere, dünya borsalarında ve İMKB'de görülen yoğun fiyat hareketlerine karşı, hisse fiyatlarındaki dalgalanmaları azaltmak amacıyla böyle bir imkanın sağlandığı belirtildi.

 

SPK’nin son düzenlemesi aynı zamanda kendi payları üzerinde işlem yapan şirketlerin yaptıkları işlemlerin daha şeffaf bir ortamda yapılmasının sağlanması ve yatırımcıların daha doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

 

SERT DÜŞÜŞLERDE PSİKOLOJİK OLARAK ÖNEMLİ

 

Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş, şirketlerin kendi hisselerini alabilmelerin önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

 

Daha önce gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve yatırım ortaklıklarının hisse alabildiğine işaret eden Topbaş, şöyle konuştu:

 

"Eskiden holdingler de grup şirketlerinin hisselerini alabiliyorlardı ama artık şirketler de kendi hisselerini alabilecek. Bu durum özellikle sert düşüşlerde psikolojik olarak çok önemli. Panik zamanlarında hisseler kağıt parçasıymış gibi satılıyor. Halbuki onlar ortaklık hissesi.Bir şirket kendi tahtasında yüklü bir satış gördüğünde, çıkarılmış sermayesinin yüzde 10'una kadar piyasaya girip hisselerini ama hakkına sahip olacak."

 

Haberin Devamı

ŞİRKETLERİN DEĞERİ ÜZERİNE İYİ BİR GÖSTERGE

 

CNCB-e’nin Wall Street muhabiri Selim Atalay, yurt dışında insider buying olarak bilinen hisse geri alımlarının, Wall Street’teki aktivitenin önemli bir kısmını oluşturduğunu, Türkiye’de de artık hisse geri alımları hakkında konuşmaya başlanabileceğini belirtti.

 

Atalay, “Şirket sahibi kendi şirket hissesini alıp satıyorsa, bu şirketin değerine göre önemli bir göstergedir. Hisse geri alımları ABD’de son iki aydaki yükselişin önemli nedenlerindendi. Daha borsada dibe varmadık diyenler hisse geri alım oranlarını yakından takip ediyor” dedi.  

 

SPK'dan yapılan yazılı açıklamada da, hisse geri alımlarının, yabancı ülkelerde halka açık ortaklıklar tarafından finansman politikası olarak yoğun bir şekilde kullanıldığı ifade edildi.

 

ygocmez@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!