IMF'yle inatlaşmak doğru olmaz

Güncelleme Tarihi:

IMFyle inatlaşmak doğru olmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2001 01:22

MHP'li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, IMF'yle yaşanan gerginlikte başrolü oynarken, aynı partiden Milli Savunma Bakanı, ‘‘IMF'yle aramızda anlaşma var. Bu konunun inatlaşmaya dönüşmesini doğru bulmuyoruz. Türkiye IMF'den bağış değil, kredi alıyor’’ dedi.

Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, IMF'nin ekonomik program kapsamında Türkiye'ye vereceği kredinin bağış olmadığını belirterek, ‘‘Borç alıyoruz’’ dedi.

Niğde'de incelemeler yapan Sabahattin Çakmakoğlu, Ulukışla İlçesi'ne bağlı Darboğaz Beldesi'ndeki Kiraz Festivali'ne katılmadan önce IMF ile Türkiye arasında kredi konusunda yaşanan sıkıntılara ilişkin soruları üzerine, IMF ile hükümetleri döneminde niyet mektubu anlaşması bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

‘‘Bu konunun inatlaşma mevzusu haline getirilmesini doğru bulmuyoruz. Dayatarak bir neticeye varmak mümkün değil. Demokrasi, ikna rejimidir. (Şunu şöyle yapın) demek, (Başüstüne yaparım) manasına alınmaz. Bu, ülkemizin şartları içinde görüşülür ve bir sonuca bağlanır. Kaldı ki, IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'ye verdiği para bağış değil, borçtur. Borç alıyoruz, faiziyle birlikte ödeyeceğiz.’’

Başbakan Bülent Ecevit'in IMF ile ilgili değerlendirmesini olumlu bulduğunu ifade eden Çakmakoğlu, Türkiye'nin bugünkü zor durumundan kurtulacağını, bunun daha çabuk olması için de IMF ve Dünya Bankası kredilerine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

KUL SIKIŞINCA

Türk milletinin, tarih içinde zor günlerini dayanışmayla aşan toplumların önünde geldiğini hatırlatan Çakmakoğlu, ‘‘Kul sıkışınca hızır yetişir sözünün Türkler üzerindeki etkisini kamuoyu çok iyi bilir’’ dedi.

Türkiye'de yaşanan sıkıntılara bakılarak kötümser olunmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Çakmakoğlu, Türkiye'nin dünyadaki 200 ülke arasında 22'nci büyük ekonomiye sahip ve G-20 denilen gelişmiş ülkeler arasında bulunduğuna dikkati çekti.

Bakan Çakmakoğlu, çalışanlar arasındaki ücret dengesizliği konusuna da değinerek, ücret dengesizliğinin, hazırladıkları kararnameyle zaman içinde giderileceğini söyledi.

Uğur MART/ NİĞDE, (DHA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!