IMF'le gölge anlaşma yeter

Güncelleme Tarihi:

IMFle gölge anlaşma yeter
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Telekom'un danışman firması Goldman Sachs, Türkiye'nin, IMF ile resmi bir anlaşma yapmasına gerek olmadığını, ‘‘gölge bir program’’ çerçevesinde IMF'den destek almasının da yeterli olacağını kaydetti.

Goldman Sachs yetkililerinden edindiği bilgiye göre, IMF-Dünya Bankası toplantıları, Türkiye ekonomisinin, uluslararası piyasalarda vereceği sınav açısından önemli bir dönüm noktasını oluşturacak.

‘‘Gölge program’’ı, ‘‘Türkiye'nin ortaya koyduğu ekonomi programının, IMF tarafından desteklenmesi ve bunun yine IMF tarafından periyodik olarak takip edilmesi ’’olarak tanımlayan uluslararası danışmanlık firması Goldman Sachs'a göre, Türkiye'nin, IMF ile gölge bir programda anlaşması, uluslararası piyasalar açısından çok olumlu sonuç doğuracak.

Goldman Sachs, Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlerinde ise, 1997 büyüme oranını yüzde 4.5, 1998 büyüme oranını ise yüzde 2 olarak vurguladı. 1997 yılsonu dolar kurunu 201 bin lira olarak tahmin eden Goldman Sachs, dolar kurunun, 1998 sonu itibarıyla 269 bin 500 lira olacağını ifade etti.

Goldman Sachs, Türkiye'nin bütçe açığının ise, 1997 yılında, GSMH'ya oranla yüzde 8.8 olacağını, bu açığın 1998'de de yüzde 5'e ineceğini belirtti.

Goldman Sachs, 1997 yılı enflasyonunun en az yüzde 85, en çok yüzde 90 olarak gerçekleşeceği tahmininde bulundu. Türk Telekom'un danışmanlığını da yapan ve uluslararası yatırımcılar arasında önemli bir saygınlığı bulunan Goldman Sachs, 1998'de enflasyonun yüzde 65'e ineceği tahminine yer verirken, Goldman Sach ekonomistleri, 1998 yılına ilişkin tüm tahminlerin, ‘‘1997 yılı sonuna doğru ciddi bir ekonomik planın yapılması durumunda gerçekleşebileceğini’’, aksi takdirde bu hedeflerin tutturulamayacağını vurguladılar. Öte yandan Goldman Sachs, Türkiye'nin, ciddi bir program uygulamaması durumunda, 1998 yılına ilişkin bu rakamları revize etmeyi planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!