IMF: Türkiye yüzde 7.8 büyür, Avrupa’yı katlar

Güncelleme Tarihi:

IMF: Türkiye yüzde 7.8 büyür, Avrupa’yı katlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2010 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF), yılda iki kez açıkladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda (World Economic Outlook-WEO) Türkiye’nin 2010 ve 2011 büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 2010 yılı büyüme tahmininde revizyona giden IMF bu yılki tahminini yüzde 5.2’den yüzde 7.8’e yükseltti. IMF Nisan ayında açıkladığı raporda gelecek yıl için yüzde öngörülen yüzde 3.4 büyümeyi son raporunda yüzde 3.6 olarak açıkladı. Tahminler gerçekleşirse Türkiye bu yıl reel GSYİH artışında, gelişmiş ekonomileri dâhil Avrupa ülkelerinin yaklaşık iki katı kadar büyümüş olacak.
Nisan’da Türkiye’de tüketici fiyatlarının 2010 yılında yüzde 9.7 artacağını öngörüsünde bulunan IMF, ekim ayı raporunda, tahminini yüzde 8.7’ye düşürdü. IMF 2011 yılı enflasyon tahminini ise değiştirmedi ve tüketici fiyatlarının yüzde 5.7 artacağını öngördü. Yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde ise bu yıl fiyat artışlarının ortalama yüzde 6.2 olması bekleniyor.
Nisan ayında cari işlemlerde bu yıl yüzde 4 açık verileceği öngörüsü yapılırken bu raporda Türkiye’nin bu yıl cari işlemlerde yüzde 5.2 açık vereceği belirtildi. 2011 yılı için ise, nisan ayında yüzde 4.4 açık verileceği tahmin edilirken, son raporda cari işlem açığı için yüzde 5.4 tahmini yapıldı. Türkiye’deki işsizliğin ise bu yıl yüzde 11 olacağı, 2011’de ise yüzde 10.7’ye ineceği tahmin edildi.
ABD için düşürdü
Daha önce ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 3.3 büyüyeceğini öngören IMF, bu  tahmini yüzde 2.6’ya, gelecek yıl için büyüme tahminini de yüzde 2.9’dan yüzde  2.3’e çekti. Raporda, ABD ekonomisi için devam eden ancak yavaş bir toparlanma  beklentisinin yaygın olduğu, büyümenin daha önceki toparlanmalardan daha zayıf  olacağı belirtilerek, bunda, tüketici harcamalarının zayıflığının temel neden  olduğu üzerinde duruldu. “ABD’de işsizlik oranının ısrarla yüksek kalması bekleniyor” uyarısında  bulunulan raporda, görünüme ilişkin risklerin yüksek ve gayrimenkul piyasalarının  hala kırılgan olduğu, artan kamu borçlanmasının da mali piyasalarda kaygı  yarattığı belirtildi.

Haberin Devamı

Dünyada büyüme beklentisini de revize etti

NİSANDA ayında yayınladığı raporda dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 4.2, Temmuz’da ise yüzde 4.6 büyüyeceğini öngören IMF Ekim raporunda ise dünya için büyüme öngörüsünü yüzde 4.8’e çıkardı. Petrol fiyatlarının bu yıl yüzde 23.3 artması öngörüldü.
Revize edilen büyüme tahminleri ile küresel ekonomi bu yılın  geri kalanında güçlenecek, gelecek yıl Çin gibi gelişmekte olan ülkelerin  büyümeleri, ABD ve Avrupa’daki zayıflıkları dengeleyecek. IMF raporunda dünya ekonomisinin gelecek yıl ise yüzde 4.2  büyüyeceğini tahmin etti. IMF’nin Temmuz ayındaki tahminlerinde bu yıl için  büyüme beklentisi bunun yüzde 0.2 altındaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!