IMF ile para pazarlığı Washington'da yapılacak

Güncelleme Tarihi:

IMF ile para pazarlığı Washingtonda yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

IMF ile görüşmeler genelde olumlu gidiyor. Ancak, sosyal güvenlik pürüzü sürüyor. IMF görüşmelerine katılan bürokratlar, ‘‘IMF son anda Başbakan'dan bu konuda olumlu bir adım bekliyor. Anlaşma zemini olursa, ABD'de parasal yardım tartışılacak’’ dediler.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası ile yapılan görüşmelerde son günlere girilirken, ‘‘anlaşma sağlanması halinde alınacak parasal yardım’’ın, daha sonra ABD'de yapılacak görüşmelerde gündeme geleceği öğrenildi. IMF görüşmeleri hakkında bilgi veren bürokratlar, ‘‘görüşmelerin genelde olumlu gittiğini’’ söylediler. Sosyal güvenlik reformu ve özellikle de emeklilik yaşı konusunda ortaya çıkan sorunun aşılamadığını kaydeden yetkililer, ‘‘IMF ve Dünya Bankası Hükümetin düşündüğü tasarıyı reform olarak görmüyor’’ dediler.

Diğer konuların görüşmelerde detay kaldığını belirten yetkililerin, ‘‘Sosyal güvenlik reformu konusunda da Hükümetten son anda radikal bir karar çıkabileceği’’ konusunda umutlarını korudukları gözleniyor. Bürokratlar soru üzerine bu konuda Hükümetten şu anda somut bir adım gelmediğini belirtiyorlar ancak bir yandan da, ‘‘Bakalım son dakikada belki birşey olur’’ diyerek Hükümetten, emeklilik yaşı ile ilgili umutlu olduklarını söylüyorlar.

TEHLİKEYE GİRER

Bu arada emeklilik yaşı konusunda anlaşılamadığı takdirde, diğer alanlarda mutabakat sağlansa bile, ‘‘IMF'le yapılacak anlaşmanın tümüyle tehlikeye gireceği’’ kabul ediliyor. Hükümetin IMF ve Dünya Bankası'nın istediği; kadınlarda 58, erkeklerde 60 emeklilik yaşı ve bu yaşın 62'ye çıkarılması önerisini kabul etmesinin çok zor olduğu da görülüyor.

Görüşmelerde artık son günlere gelindiğini kaydeden yetkililer, IMF ve Dünya Bankası'ndan gelecek parasal yardımın miktarı konusunda ise hiçbirşeyin belli olmadığını kaydederek, ‘‘Bu heyet teknik bir heyet ve teknik olarak programın nasıl olabileceğini tartışıyoruz. Anlaşma zemini sağlanırsa; IMF ve Dünya Bankası'nın yapacağı parasal yardım ABD'ye gidildiğinde tartışılacak’’ dediler.

Program çalışmaları sırasında bütçe açığının ne kadar azaltılacağının tartışıldığı, buna bağlı olarak kamu açığı ve bütçe açığının GSMH'a oranının düşürülmesi, faiz dışı bütçe açığı daraltılarak, bunlara bağlı olarak enflasyonda 1997 yılı içinde daha radikal bir düşüşün sağlanması üzerinde duruluyor.

IMF'in ‘‘net içborçlanma yapılmaması’’nı istediği kaydedilirken, 1997 yılında 3.4 katrilyon liralık içborç geri ödemesi yapılacağı, içborçlanmanın bu seviyeye çekilmesi için ise yaklaşık 1,5 katrilyon civarında az içborçlanmanın gündeme gelmesi gerektiği kaydediliyor.

Görüşmelerin büyük ölçüde tamamlandığı belirtilirken, ekonomi yönetiminin bakanların da zaman zaman katılımıyla bütün hafta sonunu, gece yarılarına kadar konuk heyetlerle geçirdiği öğrenildi.

Gizli tutulan toplantılarda hemen hemen tüm detaylara girildiği öğrenilirken, ekonomi yönetimi dün sabah kendi arasında toplandıktan sonra öğleden sonrayı da yine IMF ve Dünya bankası uzmanları ile yapılan müzakerelerle geçirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!