IMF, bütçeyi cesur buldu

Güncelleme Tarihi:

IMF, bütçeyi cesur buldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de incelemelerde bulunan IMF heyetinin başkanı Martin Hardy, hükümetin 1998 yılı bütçesini ‘‘cesaret verici’’ olarak nitelendirdi. Hardy, doğru politikalarla Türkiye'de enflasyonun tek haneli rakamlara inebileceğini söyledi.

Türkiye'de bulunan IMF heyeti özel sektörle yaptığı görüşmeleri tamamlayarak, dün resmi temaslara başladı. Heyete başkanlık yapan IMF Türkiye Masası Şefi Martin Hardy, 1998 yılı bütçesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek bütçeyi ‘‘cesaret verici’’ olarak nitelendirdi. Hardy, Türkiye'nin enflasyonu tek haneli rakamlara indirebileceğini de söyledi. Türkiye'nin en önemli sorununun uzun süreden bu yana devam eden enflasyon olduğunu belirten Hardy, ‘‘Türkiye, üç haneli enflasyona giden son ülkedir. Mutlaka bu enflasyon kontrol altına alınmalı. Buna destek verebiliriz. Çünkü enflasyon gelir dağılımını bozarak sosyal sorunlara da neden olabiliyor’’ dedi.

POTANSİYELİ ENGELLİYOR

Türkiye'nin uygulamak istediği istikrar programı konusunda ayrıntılı bir bilgiye sahip olmadıklarını belirten Hardy, şunları söyledi: ‘‘Enflasyon uzun dönemli bir probleminiz. Türkiye'nin potansiyelini engelleyerek istikrarsızlığa neden oluyor. IMF üyesi birçok ülke bunu tek haneli rakamlara indirmeyi başardı. Türkiye'nin de kararlı bir şekilde doğru politikaları uygulamasıyla enflasyonu tek haneli rakamlara indirmesi mümkün. Türkiye yapısal reformları da tam olarak uygulayamadı. Özellikle kayıt dışı ekonomi çok geniş bir yer tutuyor. Vergi idaresi de yeterli vergi toplayamıyor. Türkiye, vergi reformunu gerçekleştirmeli. Gittikçe büyüyen sosyal güvenlik açıkları sorununun çözülmesi konusunda da Türkiye'nin genç nüfusu bir avantaj olabilir.’’

DEVAMLILIK ÖNEMLİ

Özelleştirme sürecinin başladığını bildiren Hardy, ‘‘Özelleştirme Türkiye'ye ancak uzun dönemde fayda getirecektir’’ dedi.

Hardy, bir soruya karşılık ise erken seçimin kendisinin konusu olmadığını ama uygulanacak politikalarda kararlılık için hükümetlerdeki devamlılığın önemli olduğunu ifade etti.

Martin Hardy, geçen hükümet döneminde de yapısal reformlarla ilgili birtakım kararlar alındığını fakat bunların uygulanamadığını belirterek, ‘‘Önemli olanın uygulamadaki kararlılıktır. Yeni hükümetin, geçen hükümetten farklı bazı ekonomik politik yaklaşımları bulunuyor’’ dedi.

Eğilmez: IMF'le gölge program olabilir

Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez de Martin Hardy ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, stand-by'a kişisel olarak karşı olmadığını belirterek, ‘‘Türkiye'deki gelişmelere göre, eğer bir stand-by, Türkiye'nin dünya piyasalarından daha fazla fon bulmasını sağlayacaksa, buna prensip olarak karşı değilim’’ dedi. Eğilmez, IMF ile yaptıkları görüşmelerde, IMF heyetine, Türkiye ekonomisiyle ilgili gelişmeleri anlattıklarını, mali sektördeki çalışmaları aktardıklarını kaydetti. Eğilmez, ‘‘Sosyal güvenlik reformlarının altyapısını tamamladığımızı bildirdik. Bütçe açığı konusundaki tahminleri de ilettik’’ dedi. Türkiye'nin sadece stand-by'a gereksinimi olduğu sonucunun çıkarılmaması gerektiğini, gölge bir programın da yapılabileceğini bildiren Eğilmez, şunları söyledi: ‘‘Bütün bu kararlar siyasi iktidarın onayına bağlıdır. Stand-by yapılması durumunda bile siyasi destek ve kararlılık yoksa, bu anlaşma da bir başarıya ulaşamaz. Türkiye'deki gelişmelere göre, eğer bir stand-by, Türkiye'nin dünya piyasalarından daha fazla fon bulmasını sağlayacaksa, buna prensip olarak karşı değilim. Sosyal güvenlik reformunu uygulamaya geçirmemiz durumunda, Dünya Bankası'ndan da ciddi program kredisi kullanabiliriz.’’

Eğilmez, gölge programın stand-by'dan farkını da açıkladı. Mahfi Eğilmez, gölge programda IMF'in mali kaynaklarının kullanılmadığını söyledi. Hazine Müsteşarı, Türkiye'nin IMF'nin mali kaynağına ihtiyacı da bulunmadığını, Türkiye'nin bütçe hedefleriyle kendi stand-by'ını yaptığını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!