IMF bürosu krizi çıktı

Güncelleme Tarihi:

IMF bürosu krizi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin, ‘‘Ankara'da büro açıp, stand-by'ı yerinde izleyeceğiz’’ açıklaması, Hükümet'te sorun yarattı. Cottarelli'nin bu açıklamayı Hükümet'in ‘‘olur’’unu almadan yaptığı ortaya çıktı. Hükümet, IMF'nin büro açılışını durdurma kararı aldı.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin Türk Hükümeti'nin resmi izni alınmadan, stand-by anlaşmasını denetlemek üzere Ankara'da IMF temsilciliği açılacağı yönündeki açıklaması, dün Türkiye-IMF ilişkilerinde ciddi bir soruna yol açtı. Hükümet, IMF bürosunun açılışını durdurma kararı aldı.

Bu konudaki kriz, stand-by anlaşmasının IMF cephesindeki mimarı olan Cottarelli'nin önceki gün Bankalar Birliği'nin davetlisi olarak geldiği İstanbul'da yaptığı bir açıklamayla patlak verdi.

Cotarelli, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, IMF'nin ilk kez Ankara'da resmi bir temsilcilik açacağını açıklamış ve ‘‘Temsilciliğimiz stand-by anlaşması boyunca faaliyet gösterecek. Temsilciliğin görevi, niyet mektubunda belirtilen politikaların uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek olacak’’ demişti.

ÖNCE İZİN İSTE, BAKALIM

Cottarelli'nin bu açıklaması, dün Ankara'daki hükümet çevrelerinde ciddi bir rahatsızlığa yol açtı. Bu rahatsızlığın gerisinde IMF'nin bu konuda Türk hükümetinden resmen izin almadan kendi başına hareket etmesinin yattığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, IMF, Ankara'da büro açma niyetini Hazine yetkililerine açtı. Ancak bu konuda resmi bir izin başvurusunda bulunmadı. Uluslararası bir kuruluşun herhangi bir başkentte temsilcilik açabilmesiyle ilgili eşlemlerin uluslararası hukuka göre bir dizi prosedürden geçmesi gerekiyor.

Hal böyleyken, Cottarelli'nin Türk hükümetinin resmi iznini almadığı halde büronun açılacağından kesin ifadelerle söz etmesi Ankara'da tepkiye yol açtı.

Alınan bilgilere göre, konu Cottarelli'nin dün Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal ile yaptığı görüşmede de gündeme geldi. Önal'ın Cottarelli'ye ‘‘Büronun açılabilmesinin Türk hükümetinin iznine tabi olduğu ve öncelikle IMF'nin Türk hükümetine yazıyla resmi bir başvuruda bulunması gerektiğini’’ söylediği bildirildi.

BÜROYA İZİN YOK

Buna karşılık, hükümetin eğiliminin başvuru yapılsa bile temsilciliğin açılmasına izin vermeme şeklinde belirdiği öğrenildi.

Bir hükümet kaynağı dün konuyla ilgili olarak Hürriyet'e bilgi verirken, ‘‘Her isteyenin gelip her istediğini yapabildiği nerede görülmüş? IMF'nin Türkiye ile haberleşebilmek için illa Ankara'da bir büro açmasının şart olduğunu zannetmiyoruz.Günümüzde haberleşme imkanları çok gelişti. Biz hükümet olarak böyle bir ihtiyaç olduğu kanaatinde değiliz’’ diye konuştu.

Aynı hükümet kaynağı, ‘‘IMF'nin Ankara'da büro açma girişiminin hükümetimiz tarafından durdurulduğunu yazabilirsiniz’’ diye ekledi.

Bu arada, IMF'nin üçüncü ülkelerde temsilcilik açmasının çok sık karşılaşılan bir uygulama olmadığı da belirtildi.

Toskay'dan ihracatçıya yeni teşvik müjdesi

DEVLET Bakanı Tunca Toskay, 10 gündür ihracata yönelik bir teşvik için hazırlık içinde olduklarını, bununla ilgili hazırlığı, ilk Bakanlar Kurulu toplantısına sunacaklarını bildirdi.

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Devlet Bakanı Tunca Toskay'ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Toskay, yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ihracatı teşvik için yeni tedbirler alınacağını ifade etti. Toskay, Cottarelli ile görüşmesinde ise mevcut ekonomik durumun ele alındığını ve stand-by anlaşmasıyla ilgili dikkat edilmesigereken noktaların değerlendirildiğini belirtti.

Toskay, dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğunun sorulması üzerine, bunun çok açık olduğunu, bunlardan birinin kamu finansman hedeflerine ulaşılması, diğerinin de ihracatın desteklenmesiolduğunu söyledi. Toskay, Türk Eximbank'ın kısa vadeli ihracat kredi faizlerini düşüreceğinii belirtti.

Anıtkabir ziyaretini kar yağışı engelledi

IMF'nin Ankara'da büro açması durumunda muhtemelen büronun başkanlığını da yürütmesi beklenen Cotarelli, dün Ankara'daki programına Anıtkabir ziyaretini de koydu.

Cottarelli, öğleden sonra Anıtkabir'i ziyaret edeceğini belirtmesine karşılık, Ankara'ya kaplayan kar nedeniyle programının bu bölümünü iptal etmek zorunda kaldı.

Cottarelli, dün Ankara'da Hazine Bakanı Recep Önal, Maliye Bakanı Sümer Oral ve Devlet Bakanı Prof. Tunca Toskay ile birer görüşme yaptı, öğle yemeğini de Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil ile yedi. IMF yetkilisinin hafta sonunu Kapadokya'da geçireceği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!