IMF, Arjantin'in ipini çekti

Güncelleme Tarihi:

IMF, Arjantinin ipini çekti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2001 02:15

Uluslararası Para Fonu (IMF), iflasın eşiğindeki Arjantin'in istediği 1.3 milyar dolarlık acil krediye yeşil ışık yakmadı.

Uluslararası gözlemciler, IMF'nin bu tavrı ile 123 milyar dolara ulaşan dış borcu olan Arjantin ekonomisinde çok daha büyük bir çöküşü ateşleyeceği görüşünde birleşiyorlar. IMF'nin 24 kişilik İcra Direktörleri Kurulu'nun, Arjantin'e giden IMF heyetinin iki haftalık incelemelerden sonra hazırladığı raporu incelemek için dün gece yaptığı gayri resmi toplantı sonrasında, söz konusu kredinin onaylanamayacağı bildirildi. Arjantin'in bu ay içinde 900 milyon dolar dış borç ödemesi yapmak zorunda olduğunu ve bunun için IMF'den istediği 1.3 milyar dolarlık krediye güvendiğini hatırlatan gözlemciler, IMF'nin red kararı üzerine, Buenos Aires'in bu ödemeyi yapmak için emeklilik fonlarıyla devlet tahvili almak gibi iç kaynaklara yönelmek zorunda kalacağını belirtiyor.

Gözlemciler, Aralık ayındaki ödemelerin yapılabilmesi durumunda bile Arjantin'in dertlerinin bitmeyeceği ve bunun sadece biraz zaman kazanmaktan öteye gitmeyeceğine dikkat çekiyorlar. Ülkenin dış borç taksitlerini düzenli olarak ödeyebilmek için Nisan ayına dek 8 milyar dolar bulması gerekiyor.

Pek çok gözlemci, Arjantin'in ödemelerini yapamaz hale gelmesinin an meselesi olduğunu düşünüyor.

Bağımsız gözlemciler, Arjantin'in içine girdiği mali kıskaçtan kurtulabilmek için devalüasyona gitmek ya da ABD Dolarını ulusal para olarak kabul etmesinden başka çaresi kalmadığını savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!