IMF, 403 ton altın satıp bütçe açığını kapatacak

Güncelleme Tarihi:

IMF, 403 ton altın satıp bütçe açığını kapatacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2008 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF), stoklarının yüzde 12’sini oluşturan 403.3 ton altını satmaya hazırlanıyor.

IMF yönetimi, değeri 11 milyar doları bulan bu altınların, satışı sonucunda fon elde edeceği 4.4 milyar doları muhasebe kayıtlarında ve kalan 6.6 milyar doları da yatırım hesabında tutmayı planlıyor.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Yönetim Kurulu, kurumun gelir açığını kapatmak için altın stoklarının 403.3 tonunu satmaya karar verdi. IMF’in stoğunun yüzde 12’sini oluşturan bu altınların değeri, 11 milyar doları buluyor. Fon, satıştan elde edeceği 4.4 milyar doları muhasebe kayıtlarında ve kalan 6.6 milyar doları da yatırım hesabında tutmayı planlıyor. Kararın zor ama önemli olduğunu belirten IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn piyasalarda karışıklık yaratmaması için satışın birkaç yıla yayılarak yapılacağına dikkat çekiyor.

KARAR DÖNÜM NOKTASI: IMF’nin satış kararı almasını, kurumun 62 yıllık mali yönetiminde, "dönüm noktası" olarak değerlendiren Strauss-Kahn, "Bu karar kurumun sağlam mali ayak üzerinde durmasını sağlayacak ve IMF’nin yapısını ve icraatlarını modernleştirecek. Satış ile fonun finansmanını sürdürülebilir bir temele oturttuk. Sonunda bu fonu, üyelerimize verimli ve uygun maliyetli hizmet vermeye daha fazla odaklandıracak" diye konuştu.

380 KİŞİYİ ÇIKARTACAK: IMF Yönetim Kurulu’nun onayladığı plana göre, kurum, birkaç yıl içinde 3 bin 217 ton altın stokunun 403.3 tonunu yaklaşık 11 milyar dolara satacak. Plana göre, IMF birkaç yıl içinde 300 milyon dolar ek gelir elde edecek ve 2009-2011 mali yıllarında harcamalarını 100 milyon dolar azaltacak. IMF, masraflarını azaltmak için ayrıca 380 kişiyi işten çıkaracak.

SATIŞ ZAMANA YAYILACAK: Fonun 403.3 ton altın satması konusunda anlaşmaya varmasına rağmen, altın satışının yapılabilmesi için ABD Kongresi ve Washington merkezli fona üye 184 ülkenin bir çoğunun onayı gerekiyor. ABD Başkanı George W. Bush yönetimi, daha önce IMF’nin böyle bir bir satış yapmasına karşı çıkmayacağı mesajı vermişti. IMF, piyasada bozulmaya yol açmamak için satışı merkez bankalarıyla birlikte koordineli biçimde gerçekleştirecek.

YEŞİL IŞIK BEKLİYOR: Altının piyasada satılacağını ya da piyasa fiyatından merkez bankalarına önerileceğini belirten IMF yetkilileri, "Yeşil ışık yakılır yakılmaz altın satışına başlayacağız" dedi. ABD yönetimi Şubat ayında, IMF’nin uzun dönemli mali istikrarını korumak için fona sınırlı miktarda altın satışı için destek verebileceğini açıkladı.

Altının onsu 910 dolara düştü

ÊULUSLARARASI Para Fonu’nun (IMF) altın stoklarının bir bölümünü satacağı haberi ve doların, Euro karşısında güçlenmesiyle birlikte altının ons fiyatı 925 dolardan 910 dolara kadar geriledi. Altın fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte içeride Cumhuriyet Altını da 258 YTL’den, 254 YTL’ye geriledi.

New York Değerli Madenler Borsası’nda önceki gün, 929.10 dolardan işlem gören altının ons fiyatı dün hızla gerilemeye başladı. Güne 925 dolardan başlayan altının ons fiyatının seyri, güne 1.58’den başlayıp 1.56’ya doğru hareketlenen Euro-dolar paritesinden de etkilendi. Doların Euro karşısında güç kazanması da, altın fiyatlarının düşüşünde etkili oldu.

IMF: Mortgage zararı 1 trilyon doları bulur

ÊULUSLARARASI Para Fonu (IMF) güncellenmiş Küresel Mali İstikrar Raporu’nda, son altı ayda kötüleşen küresel kredi krizi ile mali kaybın 1 trilyon doları bulabileceğini açıkladı. Büyümenin tehdit altında olduğuna dikkat çeken IMF, merkez bankalarının ’görülmemiş müdahalesine’ rağmen, mali piyasaların ciddi baskı altında kaldığını belirterek, "Ekonominin yavaşlaması, mali şirketlerdeki sermaye seviyelerinin düşük olması ve borçları azaltmak için gösterilen çabalarla zor duruma düşüldü" açıklamasında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!