İlkbahar: Devlet bizim vergilerle lüks oto alıyor

Güncelleme Tarihi:

İlkbahar: Devlet bizim vergilerle lüks oto alıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bursa'da düzenlenen sempozyumda konuşan Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Ali İhsan İlkbahar, makam otosu alımında yerli üreticilerin tercih edilmemesini eleştirdi. İlkbahar, ‘‘Bizim vergilerimizle lüks otomobiller ithal ediliyor’’ dedi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından Bursa'da düzenlenen ‘‘6'ncı Otomotiv ve Yan Sanayi Sempozyumu’’ siyasileri ve otomotivcileri buluşturdu. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Ali İhsan İlkbahar, konferansta yaptığı konuşmada yerli firmaların ürettiği otomobillerin makam otomobili olarak kullanılmadığından şikayet etti. İthal otoların makam aracı olarak tercih edildiğini söyleyen İlkbahar, ‘‘Bizim vergilerimizle lüks otomobiller ithal ediliyor’’ dedi.

Bu yıl ihracatın 2 milyar dolara yükseleceğini, Oyak Renault'un ve BMC'nin ardından önümüzdeki yıl Tofaş ve Ford'un ihracata yöneleceklerini bildiren İlkbahar, projelerinin hayata geçirilmesi ile ihracatın 2 yıl sonra 4 milyar dolara çıkabileceğini belirtti.

İkbahar, otomotivcilerin son dönemde böyle bir ‘‘rüya gördüğünü’’ kaydederek, şöyle konuştu: ‘‘Bugün böyle güzel bir rüya görebiliyoruz. Avrupa pazarı bizim için çok müsait. Gelecekte daha da iyi olacak. Ama gereken önlemler alınmazsa, bu güzel rüya kelebek gibi elimizden uçup gidecektir. Tıpkı 1993'lerde gördüğümüz rüyadan uyanıp korkunç manzara ile karşılaşmamız gibi. Üstelik şimdiki durum son şanstır. Kimse hayal kırıklığı için yatırıma devam etmez.’’

Jet-Pa'nın ‘‘İmza’’ adıyla otomobil üreteceği yönündeki açıklamaların hayali olduğunu, hükümetin yeni tesisleri desteklemesinin yanlış olacağını da söyleyen İlkbahar, ‘‘Bu kişiler çıkıp televizyonlarda yerli arabaya (teneke) diyorlar. Bu siyasi maksatla söylenmiş bir sözdü’’ dedi.

ÖNAL: ÇÖZÜM SİZDE

Devlet Bakanı Recep Önal da, Türk otomotiv sektörünün 1994 yılından bu yana üstüste ağır sorunlar yaşadığını belirterek, ‘‘Çözüm sektörün kendi içindedir’’ dedi. Son dönemde sektördeki tek sevindirici gelişmenin ihracatta yaşandığına dikkat çeken Önal, yerli otomobil üreticilerinin, yeni fabrika kurulmasının engellenmesi, ithalatın frenlenmesi taleplerini şöyle yanıtladı: ‘‘Çözüm için ilgili kamu ve özel kurumların bir araya gelmesinin yararlı olacağına inanıyorum. Anahtarın sektörün kendi içinde olduğunu unutmamalıyız. İhracatta kaydedilen başarı bunu kanıtlamaktadır. Hükümet olarak bireysel kárlılık ve avantaj değil, ülke kalkınmasını esas alacağımız bilinmelidir. Belli bir kesime kar ve avantaj sağlayacak politikalar tarafımızdan destek görmeyecektir. Yeni otomobil fabrikalarının kurulması konusunda bundan böyle daha seçici davranacağız.’’

Kamuya araç alımında yerli şartı geliyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu, yılda 800 bin araç üretme kapasitesine sahip olan sektörün, Uzakdoğu teknolojisi ile desteklenerek güçlendiğini, ana sanayideki gelişmelerin yan sanayiyi de olumlu etkilediğini belirtti. Otomobil üreten firmaların yerli girdi oranını 2000 yılına kadar yüzde 50'ye çıkarmayı öngördüklerini, kamu kuruluşlarında araç alımında yerli oranının artırılmasının istendiğini kaydeden Tanrıkulu, küreselleşmeye uyum için sektörün rekabet gücü kazanmasının önemine değindi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!