İklim krizinde ‘pandemi fırsatı’

Güncelleme Tarihi:

İklim krizinde ‘pandemi fırsatı’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2020 07:00

Lancet Countdown (Lancet Geri Sayım) Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 Raporu’na göre, iklim değişikliği küresel sağlığı giderek daha fazla tehdit ediyor. Rapora göre Türkiye, ikinci derecede tehlikeli bölgede bulunuyor. Uzmanlar, pandemi ile mücadele için küresel ölçekte verilen trilyonlarca dolarlık ekonomik desteğin, iklim kriziyle mücadele için fırsat yaratabileceği görüşünde.

Haberin Devamı

Küresel ısınma ve iklim değişikliği dünya yaşamını gittikçe daha fazla etki altına almaya devam ediyor. Gelir düzeyi ne olursa olsun hiçbir ülke kendisini iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki artan etkisinden koruyamıyor. Dünyanın en önemli bilim dergisi Lancet Countdown (Lancet Geri Sayım) Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 Raporu’na göre, acil önlem alınmadığı durumda, iklim değişikliği küresel sağlığı giderek daha fazla tehdit edecek, yaşamları ve geçim kaynaklarını etkileyecek ve sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturacak.

EKONOMİ VURGUSU

Dünya Sağlık Örgütü Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Bölümü Direktörü Dr. Maria Neira, “Küresel ölçekte ekonomik destek ve teşvikler için trilyonlarca dolar yatırım yapılıyor. Bu durum, pandemi ve iklim değişikliğiyle mücadelenin bir arada ele alınması için önemli fırsat yaratıyor. Bu krizlerin birlikte ele alınması, halk sağlığını iyileştiren, sürdürülebilir bir ekonomi yaratan ve çevreyi koruyan üç eksende kazanımlar sağlıyor. Ancak az zamanımız bulunuyor. Bu krizlerin üstesinden gelemediğimiz durumda, önemli ölçekte fosil yakıtların kullanımı devam edecek, küresel ısınmayı 1.5°C ile sınırlandırma hedefi ulaşılamaz hale gelecek ve gelecekte dünya iklim değişikliğiyle ilişkili sağlık şoklarına mahkûm bırakılacak” diyor.

Haberin Devamı

RUSYA, ABD VE AVRUPA ÜLKELERİ

Paris İklim Anlaşması’nın 5. yıldönümünde Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası, University College London, Tsinghua University gibi 35 farklı kurumdan 120 uzmanın 40’ı aşkın göstergeyi analiz ettiği rapor bugüne kadar tespit edilen en endişe verici tabloyu ortaya koyuyor:

- 2000-2018 arasındaki 18 yılda aşırı sıcaklara bağlı yaşamını kaybeden yaşlı nüfusu yüzde 54 arttı.

- 2018 yılında tüm dünyada 65 yaş üstü 296 bin kişi aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti.

- Türkiye sıcak hava dalgasına bağlı 65 yaş üstü ölümlerin en fazla görüldüğü 2. bölge kategorisinde.

- Rusya, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkeleri sıcak hava dalgasına bağlı en fazla yaşlı ölümünün görüldüğü bölgelerden.

İklim krizinde ‘pandemi fırsatı’

Haberin Devamı

KİMSE BU KRİZE HAZIR DEĞİL

- Araştırmaya göre 101 ülkeden sadece 51’inin ulusal sağlık ve iklim değişikliği stratejisi bulunuyor.

- 101 ülkeden sadece 4’ü bu planları hayat geçirmek için yeterli finansal kaynağı ayırmış durumda.

- İklim krizi ve salgınla birlikte mücadele edildiği durumda, milyonlarca insanın sağlığının iyileştirilebileceği belirtiliyor.

- İki krize ortak bir yanıtın verilmesi, halk sağlığının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir ekonomi oluşturulmasına olanak sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!