İkinci el oto alımında vergisiz dönem başladı

Güncelleme Tarihi:

İkinci el oto alımında vergisiz dönem başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2002 01:34

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme ile ikinci el otomobil satışlarında vergiye son veren düzenleme, Kanun gereği dünden geçerli olmak üzere kalktı.

Kanuna göre, ÖTV'nin diğer uygulamaları 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.

ÖTV Yasası ile otomobillerin modeline ve yaşına göre 750 milyon ile 3.5 milyar lira arasında olan vergi ikinci el otomobil alımında ödenmeyecek. Kullanılmış otomobil satın alanlar, sadece 200-900 milyon lira arasındaki noter harcı ve ruhsat yenileme gibi masrafları ödeyecekler. Kullanılmış otomobilde verginin kalkmasıyla, beklenenin aksine ikinci el otomobil fiyatlarının artırması bekleniyor. Otomobil satanların vergi indirimini gözönüne alarak, inen vergi kadar miktarını satış fiyatına ekleyecekleri düşünülüyor.

FİYATLAR ARTACAK

Otomax Genel Müdürü Cengiz Temel, ikinci el otoda taşıt alım vergisinin kalkmasının, fiyatları yukarı çekeceğini söyledi. Otomobili satan kişilerin, ÖTV ile birlikte kalkan verginin bir miktarını fiyatlarına ekleyeceğini belirten Temel, ‘‘Kullanılmış otoda fiyatlar artacak. Bu durum ikinci el otomobille, sıfır kilometre otomobiller arasındaki fiyat farkını kapatacak. Böylece, uzun vadede yenileme pazarına olumlu katkı sağlayacak’’ dedi.

Kullanılmış oto ile sıfır kilometre otomobiller arasındaki fiyat farkının kapanmasının, otomobilini satarak yenisini almayı düşünenlere fırsat yaratacağını belirten Temel, ÖTV Yasası'nın kullanılmış otomobil piyasasına etkisinin 2003'den görüleceğini öne sürdü. Temel, bunun yenileme pazarını tetikleyeceğini söyledi.

DOD Doğuş Oto Değerlendirme Genel Müdürü Cem Yurtbay da, verginin kaldırılmasının, aracın anahtar teslim fiyatını düşüreceğini, ancak bu düşüşün kalkan vergi ile doğru orantıda olmayacağını belirtti. Verginin kaldırılmasıyla birlikte piyasaya çok sayıda ikinci el aracın çıkmasını beklediğini belirten Yurtbay, ikinci el otomobillerini satmak isteyenleri ‘‘Kalkan vergiden kaynaklanan marjı satış fiyatlarına eklemek isteyerek, satımlarını erteleyen satıcıları kötü bir sürpriz bekleyebilir. Piyasadaki arz fazlası ve mevsimin etkisiyle sonbahara kadar talebin düşük kalacağı ve fiyatların beklentiler ölçüsünde artmayacağı kabul edilebilir’’ sözleriyle uyardı.


Kullanılmış oto pazarında yılda 500 bin araç dönüyor


TÜRKİYE'de yılda ortalama 500 bin adet kullanılmış araç satışı gerçekleşiyor. Kullanılmış otomobil satışı 2000 yılında en düşük seviyesine ulaştı. Satılan bir sıfır kilometre otomobil satışına karşılık, ikinci elde 0.75 kullanılmış oto satıldı.

ÖTV ile birlikte ikinci el otoda taşıt alım vergisinin kalkacağı haberlerinin duyulması, 3 aydır satışları bıçak gibi kesti. Ancak bugün kullanılmış otomobil piyasasında gözle görülür bir canlılık var. Bir yeni otomobile karşılık, 4.5 adet ikinci elde kullanılmış otomobil satılıyor. Kullanılmış otomobil sayısının sıfır kilometre otomobillere göre bu denli yüksek görünmesinin en önemli nedeni, yeni otomobil piyasasında yaşanan darboğaz nedeniyle, otomobil satışlarının düşmesi.

Avrupa'da ikinci el otomobil satışları ise oldukça yüksek. Sıfır otomobillerin satışının 2.5 katı kadar sayıda ikinci el otomobil satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!