İki viski devi birleşiyor

Güncelleme Tarihi:

İki viski devi birleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Johnnie Walker'ın üreticisi Guiness United Distillers ile J&B'nin üreticisi Grand Metropolitan Grand Metropolitan Guiness adı altında birleşiyor. 24 milyar sterlinlik (7.7 katrilyon lira) sermaye ile doğacak olan yeni şirket, dünyanın en büyük gıda üreticisi durumuna gelecek.

İngiltere'nin dünyaca ünlü iki viski şirketi Johnnie Walker'ın üreticisi Guiness United Distillers ile J&B'nin üreticisi Grand Metropolitan birleşiyor. İki kuruluşun yetkilileri birleşme konusundaki görüşmelerin aralık ayı içinde sonuçlanacağını belirtiyorlar. Grand Metropolitan Guiness (GMG) adı altında gerçekleşecek olan birleşme sonucu, ortaya çıkacak 24 milyar sterlin (7.7 katrilyon lira) sermayeli şirket, dünyanın en büyük gıda kurumu niteliği kazanacak.

İki firmanın birleşmesiyle yılda 175 milyon sterlinlik (56 trilyon lira) masraf tasarrufu yapılacağını açıklayan Guinness PLC basın sözcüsü, yeni firmanın, iki kurucu şirketin yöneticilerinden oluşacağını söyledi. GMG Brands firmasının hisselerinin yüzde 52.7'sine Grand Metropolitan, yüzde 47.3'ne ise Guinnes hissedarlarının sahip olacağı bildirildi. Birleşmeden sonra hissedarlara sermayeden 2.4 milyar sterlinlik pay dağıtılacağı da belirtildi.

İŞ HACMİ ARTACAK

İki büyük İngiliz gıda ve içecek devinin birleşmesinin piyasada büyük heyecan yarattığını kaydeden Grand Metropolitan Başkanı George Bull, ‘‘Dünyanın en başarılı ve ünlü ürünlerinin imalatçısı iki firmasının birleşmesi, küresel çapta büyük bir iş hacmi oluşturacaktır. İki devi biraraya getirmekten çok mutluyuz’’ dedi.

İki viski devi bu birleşme ile Uzakdoğu, Amerika ve Doğu Bloku'nda pazar paylarını daha da genişletmeyi planlıyor. Dünyada 11 bin kişiyi istihdam eden Johnnie Walker'ın üretici Guiness United Distillers yetkilileri birleşme konusunda iki şirketinde niyetlerinin belli olduğunu ama konunun şu anda Avrupa Birliği Komisyonu ve ABD Rekabet Kurulu'nda incelendiğini söylediler. İncelemenin aralık ayının ikinci haftasında sonuçlanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!