İki kardeş elektrik için kapıştı Karamehmet’le el ele yürüyen Gediz ve Boğaziçi’ne 5 milyar dolar verdi

Güncelleme Tarihi:

İki kardeş elektrik için kapıştı Karamehmet’le el ele yürüyen Gediz ve Boğaziçi’ne 5 milyar dolar verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2010 00:00

Türkiye’nin en büyük dağıtım bölgesi Boğaziçi Elektrik için devler yarışırken, ihaleye Mehmet ve Cemil Kazancı kardeşler damgasını vurdu. Kısa süre önce yolları ayrılan kardeşler ihade son ikiye kalırken, kazanan Mehmet Emin Karamehmet’le ortak İş-Kaya-MMEKA’yı kuran Mehmet Kazancı oldu. Boğaziçi ihalesinde 2 milyar 990 milyon dolarlık teklifiyle ön çıkan MMEKA, dün ayrıca Gediz Dağıtım’a da 1 milyar 920 milyon dolar verdi.

Haberin Devamı

 

İSTANBUL’un Avrupa Yakası’nı kapsayan ve 3.8 milyon abonesi ile Türkiye’nin en büyük dağıtım bölgesi olan Boğaziçi Elektrik Dağıtım’ın (BEDAŞ) dünkü özelleştirme ihalesinde Sabancı, Ciner, Çeçen gibi büyük şirketler yarışırken, Cemil ve Mehmet Kazancı kardeşleri de karşı karşıya getirdi. 5 elemeli turdan sonra gerçekleşen açık artırmada, Cemil Kazancı’nın şirketi Aksa ile bir süre önce bu şirketten ayrılarak Mehmet Emin Karamehmet’le ortak olan Mehmet Kazancı’nın konsorsiyumu İş-Kaya-MMEKA yarıştı. Kazanan taraf ise 2 milyar 990 milyon dolarlık teklifiyle İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu oldu. Kazancı-Karamehmet ortaklığı Boğaziçi’nin ardından yapılan Gediz Dağıtım ihalesini de 1 milyar 920 milyon dolarla kazandı.

İki kardeş elektrik için kapıştı Karamehmet’le el ele yürüyen Gediz ve Boğaziçi’ne 5 milyar dolar verdi


Kardeşler son ikiye kaldı
Başkanlığını Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu’nun yaptığı ihaleye 10 firma katılırken, sonuç biri elemesiz, 5 elemeli turla belirlendi. Elemesiz turda 1 milyar 11 milyon dolar olan fiyat, elemeli turların ilkinde tutar 2 milyar 90 milyon dolara çıktı. 5 firmanın elendiği bu turların ardından 2 milyar 980 milyon dolarlık başlangıç fiyatı ile açık artırmaya geçildi. Saat 11.00’de başlayan ve artırım aralığı 5 milyon dolar olan açık artırmada, ilk teklifin istendiği Park Elektrik çekildiğini açıkladı. Mehmet Kazancı ve Karamehmet’in ortak şirketi MMEKA’dan teklifi istenirken, rakam 2 milyar 985 milyon dolar oldu. Cengiz ve Eti Gümüş şirketleri ihaleden çekilince sıra, Kazancı’nın kısa bir süre önce yollarını ayırdığı aile şirketi Aksa’ya geldi. Cemil Kazancı’nın bir süre duraksadığını gören İhale Başkanı Ahmet Aksu ‘İsterseniz mola verebilirsiniz” önerisinde bulundu. Beş dakikalık mola hakkını kullanan Cemil Kazancı, daha sonra ise yeni bir teklifte bulunmayacaklarını açıkladı. Aksa’nın da ihaleden çekilmesi üzerine Aksu, MMEKA temsilcisi Mustafa Kurdaş’a dönerek, “Teklifi 3’e tamamlasaydık” dedi. Kurdaş “Sizin hatırınız için 2 milyar 990 milyon dolar yapıyoruz” yanıtını verince, 15 dakikalık bir sürede ihale sonuçlandı.
2.5 saatte 5 milyar dolar
Dünün ikinci ihalesi olarak Gediz Elektrik Dağıtım Bölgesi (İzmir ve Manisa) için de 10 şirket yarıştı. İhalede, 5 elemeli turun ilki 710 milyon dolarla başlarken, açık artırmaya 1 milyar 900 milyon dolarla geçildi. Gediz Elektrik ihalesinde son ikiye ise Eti Gümüş ve MMEKA kaldı. Eti Gümüş, açık arttırmanın ikinci turunda teklifini 1 milyar 915 milyon dolara yükseltirken, MMEKA da 1 milyar 920 milyon dolar teklif sundu. Bunun üzerine Eti Gümüş çekildiğini açıkladı. Kazancı-Karamehmet ortaklığı ise, Gediz Elektrik Dağıtım bölgesini 1 milyar 920 milyon dolarla aldı. Mehmet Kazancı Gediz, “İki ihaleyle 31.5-32 milyar kilovatlık bir güce sahip olduk” dedi.

Haberin Devamı

Karamehmet’in verdiği cesaretle hedefe ulaştık

Haberin Devamı

BOĞAZİÇİ Elektrik’in ihalesinin ardından Kazancı Kardeşler’in el sıkışmadığı gözlenirken, Mehmet Kazancı, ihalede son ikiye eski şirketi Aksa ve yeni şirketi MMEKA’nın kalmasına ilişkin, “Garip bir tesadüf, nasip buymuş demek ki. Hepimiz için hayırlı olsun” değerlendirmesi yaptı. Bu arada, ihale sonrası “Boğaziçi Elektrik’i ortağımız Mehmet Emin Karamehmet’in verdiği cesaretle almaya karar verdik ve hedefe ulaştık” diyen Mehmet Kazancı, “Şirketimiz 8’inde kuruldu 13’ünde yeterlilik aldı, son anda yetişebildik. Heyecanlı bir ihale oldu, BEDAŞ ihalesini kazanmış olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz” açıklaması yaptı.

Gazın patronuydu bir günde elektriğin patronu oluyor

Haberin Devamı

BOĞAZİÇİ ve Gediz Elektrik Dağıtım ihalelerindeki performansıyla  Mehmet Kazancı dikkat çekti. Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı olarak enerji çevrelerinde tanınan Mehmet Kazancı için dün yapılan yorumlardan biri de, “Gazın patronuydu, elektriğin de patronu oluyor” oldu. Aksa’dan ayrılıp Mehmet Emin Karamehmet ile MMEKA’yı kuran Kazancı, şirketin yönetim kurulu başkanı. MMEKA ismi, Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet’in isim ve soyisimlerinin baş harferinden oluşuyor.

Özelleştirme tarihinde ilk 3’e girdi

ELEKTRİK dağıtımındaki yüzde 14’lük payıyla Türkiye’nin en büyük elektrik dağıtım bölgesi olan Boğaziçi Elektrik’in özelleştirmesi, 2.99 milyar dolarlık rekor teklifle tüm özelleştirmeler içinde ilk 3’e yerleşti. Fiyat, 6 milyar 550 milyon dolarlık Türk Telekom ve 4 milyar 140 milyon dolarlık Tüpraş’ın ardından özelleştirme tarihinin en yüksek üçüncü fiyat oldu. Bugüne kadar yapılan 11 elektrik dağıtım bölgesinden toplam 5 milyar dolarlık gelir elde edilirken, Boğaziçi tek başına 11 bölgenin yüzde 60’ını karşıladı. MMEKA Başkanı Mehmet Kazancı, “Şartnameye göre yüzde 20’si peşin geri kalanı taksitle. ödeme yapabiliriz. Seçenekleri değerlendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Boğaziçi Elektrik için kimler teklif verdi

Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş.
Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Park Holding A.Ş.
Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.
Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Ortak Girişim Grubu
İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret-MMEKA
KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu
Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.
IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!