İki bakanlığın personel reformu tartışması

Güncelleme Tarihi:

İki bakanlığın personel reformu tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk'in ekim ayında Meclis'e sunacağını açıkladığı personel reformu taslağı, Maliye Bakanlığı engeline takıldı. Maliye, iki aydır bu konuda görüş bildirmedi. Maliye yetkilileri, taslağın sorunları çözmekten uzak olduğunu savundu.

Devlet Personel Başkanlığı'nca hazırlanan ve Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün de Ekim ayında TBMM'ye sunulacağını açıkladığı personel reformu yasa taslağı, Maliye Bakanlığı'nın muhalefetiyle karşılaştı.

Devlet Personel Başkanlığı'nın ilgili kamu kuruluşlarının görüşüne sunduğu reform taslağı için, Maliye Bakanlığı bütün uyarılara rağmen, iki aydır görüş bildirmedi. Maliye yetkilileri, A.A muhabirine, sözkonusu taslağın yetersiz ve çok dar bir çerçevede hazırlandığını, sisteme ilişkin sorunları çözmekten uzak olduğu görüşünü savundular.

YENİ SORUNLAR GETİRECEK

Devlet Personel Rejimi'nin yeniden düzenlenmesinin uzun yıllardır tartışıldığını, kapsamlı bir reform için bütün kuruluşların biraraya gelmesi gerektiğini vurgulayan Maliye yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptılar:

‘‘Personel reformu, en az Devlet Personel Başkanlığı kadar Maliye Bakanlığı'nı da ilgilendirmektedir. Bir reform yapılacaksa, bizim dışımızda Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), sosyal güvenlik kuruluşları ve bugün devlet memurlarının neredeyse üçte birini bünyesinde barındıran Milli Eğitim Bakanlığı'nın da bu çalışmaların içinde yer alması gerekirdi. Devlet Personel Başkanlığı'nın taslağı, dar bir bakış açısının ürünü. Sistemi düzenlemek bir yana bazı ünvanlarda yeni karmaşalara yolaçılmış. Bir grup kayırılırken, diğerleri mağdur edilmiş. Maaşlar arasında yeni dengesizlikler getirilmiş. Üst düzey bürokratlar için uygulanma şansı olmayan hükümlere yer verilmiş. Eğer ciddi bir reform isteniyorsa bu taslak bir yana bırakılsın ve tarafların oluşturduğu bir komisyonca yeni düzenlemeye gidilsin.’’

DEVLET PERSONEL ISRARLI

Devlet Personel Başkanlığı ise bağlı olduğu Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün de talimatları doğrultusunda, yeni düzenlemede ısrarlı olduğunu bildirdi. ‘‘Maliye, bize şunu değiştirin demiş de, yapmamış mıyız?’’ diyen Devlet Personel Başkanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, taslağı DPT ve diğer kuruluşların görüşleri doğrultusunda yeniden düzenleyeceklerini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

‘‘Biz, hatamız varsa bunu düzeltiriz. (Üst düzey bürokratlar için sınav olmaz) denildi, bunu kaldırıyoruz. Kamudaki görev sınırlaması için eleştiriler geldi, değiştireceğiz. (Gruplar arasında 200 bin liralık maaş farkı yetersiz) denildi, skalayı 2 milyona kadar açma kararı aldık. Maliye'den de, varsa, eleştirilerini bildirmesini isterdik. Şimdi gelen görüşler doğrultusunda taslağı yeniden düzenleyip, 15 gün içinde ilgili her yere göndereceğiz. Ekim'de de Bakanlar Kurulu'na sunacağız.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!