İhtisas gümrüğü sakıncalı

Güncelleme Tarihi:

İhtisas gümrüğü sakıncalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

HAZİNE eski Müsteşarı Yener Dinçmen, Hükümetin otomobil ithalatını sınırlamak için öngördüğü İhtisas Gümrüğü uygulamasını ‘‘bütün uluslararası kuralların dışında, sakıncalı bir önlem’’ olarak niteledi.

1993-94 döneminde Gümrük Müsteşarlığı görevinde de bulunan Dinçmen, ‘‘Dünya Ticaret Örgütü diye çok güçlü bir teşkilatın varlığını unutmak, Türkiye'yi zor durumda bırakır’’ uyarısında bulundu.

Dinçmen, Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede Gümrük Müsteşarlığı görevini yürüttüğü dönemde de benzer bir yaklaşımın yaşandığını hatırlatarak, ‘‘O zaman da Konya'da bir ihtisas gümrüğü açılması istenmişti. Şimdi eski resimleri görür gibi oluyorum’’ dedi. İthal otomobil için tek bir ihtisas gümrüğü uygulamasının hayata geçirilmesi durumunda, Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)'nün yaptırımlarıyla karşılaşacağına dikkat çeken Dinçmen, şöyle konuştu:

‘‘Fransa örneğini yıllardır dinliyoruz ama ertesi hafta geri döndüler. Çünkü Fransa bu uygulamayı Japon televizyonları için denemişti. Hem limanlara, hem havalanlarına uzak mesafede bir gümrük açtılar. (Japon televizyonları ancak buradan girebilir) dediler. Olay ertesi GATT konseyine geldi. hemen durdular. Çünkü bunun adı Tarife Dışı Engeldir.’’

Şu anda DTÖ'nün kuralllarının GATT'a göre çok daha kesin ve ağır yaptırımlara bağlandığını söyleyen Dinçmen, Hükümetin ısrarı halinde, doğabilecek sonuçları, ‘‘Konu DTÖ'de uyuşmazlık konusu haline gelebilir, bu kz bizim mallarımıza kısıtlama konabilir, anti-damping soruşturmaları açılabilir’’ diye sıraladı.

Otomobil ithalatının mutlaka sınırlanması isterniyorsa, bunu ‘teknik önlemlerle’ yapmanın mümkün olduğunu söyleyen Dinçmen, ‘‘Servis ağına kriter getirilir, Türkiye'deki hava koşullarına göre, motorda özel kriterler aranabilir’’ dedi.

İKV: Kısıtlama değil gümrük düzenlemesi

ÊİKTİSADİ Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Meral Gezgin Eriş, hükümetin otomobil ithalatında kısıtlamaya gitmek gibi bir planı olmadığını söyledi. Eriş, otomobil ithalatında gümrük kapısıyla ilgili bir düzenleme yapılacağını kaydetti.

İKV'nin yeni yönetimi dün Başbakan Bülent Ecevit'i makamında ziyaret etti. Başkan Eriş görüşme sonrası gazetecilerin soruları üzerine AB ile ilişkiler, otomobil ithalatı ve ekonomik istikrar programını değerlendirdi. Eri, ‘‘AB'ye giriş açısından bir sıkıntı yok. Zaten otobobil ithalatı konusu Gümrük Birliği kapsamında çok daha önce ele alınmış bir konudur.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!