İhale Yasası işi irticaya benzedi

Güncelleme Tarihi:

İhale Yasası işi irticaya benzedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2002 02:09

Hükümetin, Kamu İhale Yasası'nı bazı düzenlemeler yapmak için ertelemeye çalışması kamuoyundan tepki görünce Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, tepkilere ilginç bir yorum getirdi. Ergezen, ‘‘Yok öyle bir hazırlık. İhale Yasası'yla ilgili bu söylentiler ‘İrtica var' laflarına benziyor’’ dedi.

BAYINDIRLIK Bakanı Zeki Ergezen, İhale Yasası işini ‘‘irtica’’ya benzetti. Yeni İhale Yasası’nın uygulanmasını erteleme kararına gelen tepkilerin ardından Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen dün İhale Yasası'nı ertelemelerinin sözkonusu olmadığını savunurken, ‘‘Bir iki aylık gecikme olabilir. O da yönetmelikler hazır olmadığından. Yoksa bir erteleme söz konusu değil’’ dedi. Ergezen ‘‘Bu konuda hükümet içinde hazırlık olduğu konuşuluyor’’ hatırlatması üzerine de ‘‘Yok öyle bir hazırlık. İhale Yasasıyla ilgili bu söylentiler de ‘İrtica var' laflarına benziyor’’ demekle yetindi.

Kamu İhale Yasası’nın ertelenmesi için önceki gün Bayındırlık Bakanlığı'nda yapılan üçlü zirvede de, taslakta bir yıl olarak öngörülen erteleme süresinin ‘altı ay’a çekilebileceği üzerinde uzlaşmaya varılmıştı. Başbakanlığa giden taslakta ise yasanın yürürlüğe giriş tarihi bir yıl ertelenerek, Ocak 2004 olarak yer almıştı.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 1 Ocak 2003'de yürürlüğe girmesi beklenen Kamu İhale Kanunu'nun gelecek hafta yapılacak Bakanlar Kurulu'nda değerlendirileceğini açıkladı. Şener, TÜSİAD toplantısından çıkarken yöneltilen soru üzerine, ‘‘Bu konuda farklı görüşler var. Gelecek bakanlar kurulu toplantısında değerlendirilecek’’ yanıtını verdi.

Bayındırlık Bakanlığı'nın, İhale Yasası'nı erteleme girişimine inşaat sektörünün önde gelenleri sert tepki gösterdi. Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, AKP'nin iktidara gelirken verdiği sözleri anımsatarak, ‘‘Yolsuzlukla mücadele sözünüz bu mu?’’ dedi.

Uluslararası Müteahhitler Birliği Başkanı da olan Özdemir, ‘‘AKP iktidara gelirken (biz şeffaflıktan yanayız, yolsuzluğa karşıyız) dedi. İşte yolsuzluğu önleyecek yasa bu’’ diye konuştu.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu da, yasanın sağlayacağı iyileşmenin özellikle yatırımlarda tasarruf yönüyle hükümete de artı puan sağlayacağını anlatarak, ‘‘Ama ufak işler düşünülüyorsa o başka tabi’’ diye konuştu. Yasanın ihaleleri disipline edeceğini vurgulayan Koçoğlu, ‘‘Her kanunda eksiklik olabilir. Önemli olan uygulamadır. İyi elde iyi, kötü elde kötü sonuç verir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!