İhale vizesi Rekabet Kurulu'ndan alınacak

Güncelleme Tarihi:

İhale vizesi Rekabet Kurulundan alınacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rekabet Kurulu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan gelecek altı uzmanla birlikte 3 Kasım'dan itibaren faaliyete geçecek. Uzmanlar, bu tarihten itibaren Kurul'un görev alanına giren konularda ‘dosya üzerinden’ incelemeye başlayacak.

Rekabet Kurulu, 5 Kasım'dan itibaren de mal ve hizmet üreten şirketlerin aralarında yaptıkları yazılı veya yazısız her türlü anlaşmayı ve uyumlu eylemleri 6 ay içinde Kurul'a bildirilmesini istedi. Rekabeti bozucu her türlü anlaşmaya karşı, yasada tanınan yetkilere göre tipik bir yargı organı gibi çalışacak olan Rekabet Kurulu, yazılı başvuruların yanısıra, re'sen de inceleme yapabilecek.

Rekabet Kurulu başkanı Aydın Ayaydın, altı uzmanın yanısıra, kurul üyelerinden her birinin de ‘bir uzman gibi’ çalışacağını söyledi. Ayaydın Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Kurul'un faaliyete geçmesiyle, ‘‘bütün iktisadi kuruluşların kendisine çekidüzen vereceğini’’ söyledi. Piyasalarda, bugünden yarına bir fiyat düşmesi yönünde beklenti olmamasını da isteyen Ayaydın, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Rekabet Kurulu, cezayı amaç edinmemiş olsa bile, kendine verilen yetkileri kullanmaktan da kaçınmayacaktır. Bu yasaya uyulacağından kuşkum yok. Önyargılı değiliz. Ama hiçbir kişi veya kurumun etkisinde kalmayacağız,. Görevimize kimseyi müdahale ettirmeyececeğiz. Bu nedenle iş aleminin yasayı Türk ekonomisi açısından en iyi şekilde uygulayacağından, mal ve hizmetin en iyisin üreteceklerinden kuşkumuz yoktur. ’’

Rekabet Kurulu, geçen ay şirketlerin her türlü ‘birleşme ve devralma işlemini’ Kurul'un onayına bağlayan tebliğleri yayımlamıştı. Bu tebliğini, büyük önem taşıdığına işaret eden Ayaydın, ‘‘Bundan sonra gerek kamu, gerekse özel sektördeki bütün devralma ve birleşmeler, sözleşme yapıldıktan sonra bize gönderilecek’’ dedi.

Bu çerçevede anonim şirket statüsündeki KİT'lerin ve Özelleştirme İdaresi'nin açtığı ihaleler sonucu gerçekleşecek ‘devir sözleşmeleri’nin de Kurul'a gönderilmesi gerektiğini hatırlatan Ayaydın, şöyle devam etti:

‘‘TEAŞ'ın yap-işlet ihaleleri sonuçlandı. TEAŞ, bu sözleşmeleri kazanan firmalarla imzaladıktan sonra, 30 gün içinde bize gönderecek. Kurul da bu sözleşmeleri rekabet hukuk açısından yasaya göre inceleyecek. Rekabet Kurulu'nun onayından geçmeyen bir sözleşmenin hukuki geçerliliği yoktur.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!