İcat dükkanı

Güncelleme Tarihi:

İcat dükkanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2019 08:30

Türk öğrenciler, kurdukları teknoloji ve tasarım laboratuvarıyla icat çıkarmanın peşinde koşuyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki kurulan ‘CBI Labs’ adındaki bu alanda farklı bölümlerde okuyan öğrenciler güçlerini günlük hayatta karşılaşılan projeler için bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Artık icat çıkarmak yeni ekonominin dinamiklerinden biri. Yurtdışındaki ‘garaj çocukları’ bunun en iyi örneği. Evlerinin garajlarında bir problemi çözen icatlara imza atan girişimciler, bugün milyar dolarlık değerlemelere ulaşan başarı hikayeleriyle karşımıza çıkıyor. İşte bu noktada Türkiye’de garaj kültürü yaygın olmasa da kurulan tasarım ve teknoloji laboratuvarıyla icatlar geliştiriliyor. Bunun bir örneği ise İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki (İTÜ) öğrenciler tarafından hayata geçirildi. ‘CBI Lab’ adındaki bu platformda oluşturulan çalışma grupları hayatı kolaylaştıran ve problem çözen icatları geliştiriyorlar. İşte CBI Labs’te geliştirilen ve tasarlanan projeler...

Köpek diz kapağı implantı: Diz bölgesinde anatomik bozukluk olan köpeğe 3D yazıcıdan yeni bir diz basıldı. Bu çalışma sırasında bir köpeğin dizi tarandı ve bio uyumlu malzemeler ameliyatta kullanılacak dizler üretildi.

Haberin Devamı

Pinteeth: Diş macunu tüplerinin ağzına yerleştirilen ufak bir parça. Bu parça tüp sıkıldığında oluşacak yoğun diş macunu akışını azaltarak kullanımdan tasarruf ettiriyor.

Çoklu bardak tutacağı Ponchic: İçecek taşıma sorununu çözecek çevre dostu tasarım ürünüdür. Tasarlanan Ponchic kartlarıyla bir eliniz doluyken bile 2 hatta 3 bardak taşınması sağlanıyor. Ayrıca üretiminde tohumlu karton kullanılması da çevre dostu sıfatını almasında önemli bir etken. Kickstarter’da yer alan ürün, 632 dolarlık getiri sağladı.

Drone pervane ölçer: Bir motor ve pervanenin birlikte çalışması sonucu oluşacak değerleri sunuyor. Cihaza takılan hem motor hem de pervane kolaylıkla değiştirilebildiğinden dolayı motora uygun pervane veya pervaneye uygun motor bulma süreci hızlanıyor.

İcat dükkanı

Kürleme makinesi: 3D yazıcılardan çıkan tasarımlar bu makineye koyularak, yaklaşık 2 saat içinde kullanıma hazır oluyor. Yüzde 90’ın üzerinde zaman tasarrufu sağlıyor.

3D yazıcıdan çıkan rüzgâr türbini: Özgün 3D yazıcı ile yazdırılabilir tasarımıyla evde üretilmek, monte edilmek ve işletilmek amacıyla tasarlandı. Tamamı 3 boyutlu yazıcı kullanılarak dizayn edildi. Rüzgâr türbinlerinin veriminin nasıl arttırılacağına dair detaylı bir fikir sahibi olmak amaçlı üzerinde çalışılıyor.

Haberin Devamı

Bob Robot: İki ayaklı yürüyen bir robot projesi. Robotik teknolojilerin kullanılması için gerekli devre ve yazılım geliştirildi. Proje yapılırken öncelikle 3D yazıcıdan çıkan parçalar birbirine monte edildi. Daha sonra devre şeması kuruldu. Devre şeması kurulduktan sonra Bob Robot’un çalışması için gerekli olan yazılımı tamamlandı.

Canbot: Engellerden kaçan küçük bir robot. Bu proje yapılırken öncelikle ‘Attiny 85’ modülü programlandı ve ardından bu kodlar Attiny’e yüklendi. İkinci olarak 180 derece dönebilen motorların 360 derece dönmesi sağlandı.

Sihirli örümcek: Lego parçalarını kullanarak mekanik bir örümcek yapıldı. ‘Mindstorm ev3’ platformu kullanarak, örümceğin nasıl hareket ettirileceği programlandı.

Haberin Devamı

İcat dükkanı

Havalı roket sistemi: Ev araç gereçleriyle basit düzeyde bir roket yapıldı.

Arduino su roketi: Programlanabilir, zamanlayıcı fonksiyona sahip ve servo motor sistemi bulunan bir roket. .

Denge topu: Denge topu, temel olarak PID kontrolle topu denge noktasında tutan iki eksenli top dengeleme mekanizması. Topun hareket sensörüne olan uzaklığı ölçülerek, Servo motor yardımıyla döndürülen kol sayesinde topu dengede tutuluyor.

HummingBird: Uçma hareketinin mekanik olarak analizi yapıldı. Uygun makinelere entegre etmek amacı ile oluşturuldu.

 

BAKMADAN GEÇME!