İcat çıkaran festival: Bursa Bilim Festivali iki yıl aradan sonra bugün kapılarını açıyor

Güncelleme Tarihi:

İcat çıkaran festival: Bursa Bilim Festivali iki yıl aradan sonra bugün kapılarını açıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2022 07:00

Türkiye’nin sayılı bilim festivallerinden Bursa Bilim Festivali pandeminin ardından ilk kez bugün kapılarını açıyor. 12 Haziran’a kadar sürecek festivalin bu yılki ana teması ‘Uzay ve Havacılık’ olarak belirlendi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Türkiye’nin her yerinden toplam 250 bin ziyaretçimize eğlenerek öğrendikleri, başımıza icat çıkardıkları, bilim dolu 4 gün geçirmeyi vadediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Hava Yolları’nın sponsorluğunda, BEBKA’nın desteği ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, BTSO, GUHEM, İŞKUR ve BİKO işbirliği ile hayata geçirilen Bursa Bilim Festivali 9. Science Expo, pandemi nedeniyle verilen 2 yıllık aranın ardından yeniden bilim meraklıları ile buluşuyor.

2012 yılında küçük bir bilim şenliği olarak başlatılan, zamanla Türkiye’nin en büyük ve dünyanın sayılı bilim festivallerinden biri haline gelen Science Expo, ‘Uzay ve Havacılık’ temasıyla bugün kapılarını açacak ve 12 hazirana kadar devam edecek. Bu yılki festivalde meslek liselerine özel Meslek Liseleri İstihdam Buluşması da gerçekleşecekken, buluşmaya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in de katılımı bekleniyor. 250 bin ziyaretçinin katılacağı tahmin edilen festival kapsamında uzay ve havacılık alanında faaliyet gösteren firmalar, teknolojilerini sergileyecek.

250 BİN ZİYARETÇİ

Festivalin Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Uzay ve havacılık alanında faaliyet gösteren firmaların teknolojilerinin sergileneceği festivalde, lise ve üniversite takımları da yarışmalarda derece aldıkları tasarımları ve ürünleri ile yer alacak. Günümüzde zirai ilaçlamadan kargo taşımacılığına kadar hayatın her alanında rol almaya başlayan drone teknolojisini yakından görme ve uygulama imkânı da bulacak ziyaretçiler için farklı deneyimler sunacağız. Türkiye’nin her yerinden toplam 250 bin ziyaretçimize eğlenerek öğrendikleri, başımıza icat çıkardıkları, bilim dolu 4 gün geçirmeyi vadediyoruz. Yine 11 haziranda Oğuzhan Koç konseri ile müzik dolu bir akşama şahit olacağız. Şimdiye kadar bir milyonu aşkın bilim sevdalısının ziyaret ettiği festivalimizi mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum. Bunun için de şehrin pek çok noktasından fuar alanına ücretsiz ulaşım imkânı sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İcat çıkaran festival: Bursa Bilim Festivali iki yıl aradan sonra bugün kapılarını açıyor


ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR

Etkinlik kapsamında yapılacak ödüllü yarışmalar hakkında da bilgiler veren Aktaş, “Meslekler Yarışıyor etkinliğinde; çocuk gelişimi ve eğitiminden el sanatlarına, robotik kodlamadan iklimlendirmeye kadar 16 başlıkta öğrencilerimiz projeleriyle yarışacak. BEBKA tarafından Meslekler Yarışıyor’un birincisine 2 bin TL, ikincisine 1.000 TL, üçüncüsüne de 500 TL para ödülü verilecek. Yine şubat ayında 104 okulun katılımı ile Türkiye’de ilk defa hayata geçirdiğimiz Akıl ve Zekâ Oyunları Ligi’nin finalini Science Expo’da yapacağız. BEBKA tarafından birinciye 5 bin TL, ikinciye 4 bin TL ve üçüncüye 3 bin TL para ödülü verilecek. Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi ve Plan-S iş birliği ile gerçekleşecek olan Patent Hackathon’da gençler, uzay ve uzay alt sistemleri ana başlığındaki vakalara 36 saat süren maratonda çözüm üretmeye çalışacak. Hackathon’un birincisine 10 bin TL, ikincisine 7 bin 500 TL ve üçüncüsüne 5 bin TL ödül verilecek” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

MESLEK LİSELERİNE ÖZEL ETKİNLİK

Bu yılki festivalde meslek liselerine özel önem verdiklerini ve etkinlik kapsamında yapılacak Meslek Liseleri İstihdam Buluşması’na Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in de katılacağını söyleyen Aktaş, “İŞKUR işbirliği ile 500’ün üzerinde Bursalı firmanın katılım sağlayacağı etkinliğimizde şirketlerimiz, istihdam imkânlarını 50 bine yakın gence anlatma fırsatını bulacaklar. Türkiye’nin 12 farklı şehrinden, 16 farklı alanda, 289 takım ve 472 meslek lisesi öğrencisi, ‘alanlarında dereceye girmek için’ kendilerine verilen projeleri hayata geçirecek. Bursa dışından 38 takımdan 79 öğrenci başvuruda bulundu. Bursa dışından gelen yarışmacılarımızı, İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz öğrenci yurtlarında misafir edecek. Kendilerine teşekkür ediyorum. Gelecek yıldan itibaren Meslekler Yarışıyor’u Millî Eğitim Bakanlığı’mız ile birlikte 81 ilimizden katılımcıyla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KİMLER KATILACAK?

Alinur Aktaş katılımcı firmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Etkinliği, TÜYAP Fuar Merkezi ile GUHEM ve BTM bahçesinde gerçekleştireceğiz. Uzay ve havacılık sektöründe üretim yapan kurumlarımız katılacak. Bunlar içerisinde Türkiye Uzay Ajansı, Aselsan, Roketsan, THK, Solotürk, Türk Havacılık Ve Uzay Sanayi, uçuş okulları, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Bursa Emniyet Müdürlüğü, Bursa İl Jandarma Komutanlığı ve AFAD gibi birçok kuruluşu yer alıyor.”

BAKMADAN GEÇME!