Hydroplaning tarihe karışıyor

Güncelleme Tarihi:

Hydroplaning tarihe karışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Pilotların korkularından biri de ıslanmış pistlere inmektir. Pistin su veya başka bir sıvıyla kaplanması nedeniyle uçağın tekerlekleri yere temas etmez ve frenleme yapamaz. Hydroplaning veya su yastığı denilen bu durum nedeniyle her yıl pek çok kaza meydana geliyor. Ancak, yeni geliştirilen ‘Grooving' metodu sayesinde hydroplaning tarihe karışıyor. Sistem temelinde pist üzerinde enine oluklar açılmasıyla gerçekleştiriliyor. Oluklar, tekerleklerin pist yüzeyine teması sırasında sürtünmeyi artırırken, aynı zamanda suyun tahliyesini de sağlıyor. Ayrıca uçakların teker koydukları yerlerde erimiş kauçuk, yağ ve diğer malzemelerin de rahatça temizlenmesini sağlıyor. Havacılık dışında grooving uygulaması otoyollara da yapılıyor

Türkiye'de ilk defa CESAŞ İnşaat tarfından Adana İncirlik Hava Üssü'ne başarılı bir grooving uygulanması yapıldı. Şirketin Genel Müdürü Celal Sever uygulamayı çok kısa sürede gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'de şu anda tek örneği olmasına rağmen, özellikle Amerika'daki uluslararası pek çok havalimanında grooving uygulamaları bulunuyor.

Piste veya yola grooving uygulaması, özel lazer kaynaklı elmas bıçaklara sahip makinalar tarafından gerçekleştiriyor. Makina bir yandan keserken, diğer yandan asfalt parçalarının özel vakumu sayesinde emiliyor. Böylece işlem bittiği anda ek yıkama işlemlerine gerek kalmadan pist uçuşa açılabiliyor. Özellikle pist kenarlarında ufalanma yapmadan oyuklar açabiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!