HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 15:08

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

Almanya’daki sigortam Türkiye’de de geçerli mi
Dilek Özdemir – Konya

EVET, Almanya’daki sigortalı süreleriniz Türkiye’de geçerli. Şöyle ki, Almanya’daki sigortalı işe başlama tarihi, SGK tarafından da sigorta başlangıcı olarak alınıyor. Böylelikle daha erken tarihte Türkiye’deki kademeli emeklilik sistemine girmiş oluyorsunuz. Bu da, daha az gün ile daha erken yaşta emekli olabileceğiniz anlamına geliyor. Bu şekilde emekli olmak istiyorsa yakınınız, o zaman kendisi Türkiye’ye bizzat gidip 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde kısa bir süreliğine sigorta girişi yapıp çalışmalı. Bunun için Almanya’daki sigortalı işini bırakması veya işyerini devretmesi gerekmiyor. Önemli olan kendisinin sigortalı olduğu süre içinde bizzat Türkiye’de bulunmasıdır. Ancak bu şartlar altında, yurtdışındaki sigortalı sürelerini, eski adıyla SSK olan 4/a sigorta koluna borçlanabilir.
11 YIL BORÇLANABİLİR
Sorunuzda bahsetmiş olduğunuz 1965 doğumlu erkek sigortalı için öğrenmek istediğiniz hususlara tek tek değineceğim. Bu kişi, 1994 yılında Alman vatandaşlığına geçtiği için, Almanya’da sigortalı işe 1981’de başlamış olmasına rağmen, 18 yaşını tamamladığı 1983 yılından itibaren başlayan sigortalılık süresinden 11 yılını Türkiye’ye borçlanabilir. Türk vatandaşı olarak geçen sigortalı süresi daha fazla olsaydı, bu kişi Almanya’daki sigortalılık başlangıcından dolayı 5.150 gün ve 47 yaş şartlarına göre emekli olabilirdi. Ancak borçlanabileceği süre en fazla 3.960 gün olduğundan, kendisi ancak 3.600 gün (10 yıl) borçlanıp 60 yaşını tamamlayacağı 3.3.2025 tarihinde aylık talebinde bulunabilir. Yatıracağı para da 63.252 TL tutacaktır.

HÜRDANIŞ


Ben de aracımı 2 yıl götürebilir miyim

Öznur – Almanya

ALMANYA’da yaşadığınızı, eşinizin emekli olduğunu, sizin ise emekli olmamanıza rağmen, üzerinize kayıtlı olan aracınızı Türkiye’ye götürüp iki yıl kullanıp kullanamayacağınızı öğrenmek istiyorsunuz. Gümrük Müsteşarlığı’nın 1 Seri Nolu Geçici İthal edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Müdürlüğü Tebliği’nde yapılan son düzenleme ile yurtdışında yaşayıp da sadece emekli olanlara, kendi üzerlerine kayıtlı olan araçlarını Türkiye’de iki yıl bulundurma ve kullanma imkanı sağlandı. Ancak bu emekli olanların kullanabileceği bir hak. Gerekli belgelerin arasında, aracın yurtdışı mülkiyet belgesi de yer alıyor. Bu nedenle Türkiye’de iki yıl bulundurulması istenilen aracın, ya emeklinin üzerine kayıtlı olması gerekiyor, ya da siz emekli olan eşinize geçerli bir vekaletname (Alman otomobil kulübü ADAC’den alacağınız sürücü vekaletnamesi de geçerli sayılıyor) verip, eşiniz bu araçla yurda giriş yapacak. Ancak bu şekilde, aracınızı Türkiye’de iki yıl bulundurabilirsiniz. 
HANGİ VEKALETNAME
Taşıtın mülkiyet sahibi dışında başka bir şahıs tarafından vekaleten getirilmesi durumunda aranan geçerli vekaletnameden neyin kastedildiğine de açıklık getirelim:
- Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekaletnameler,
- Taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları halinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekaletname,
- Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,
- Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler,
- Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,
- Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeleri.
GEREKLİ BELGELER
Bunun yanı sıra, Türkiye’de geçerli bir sigorta poliçesi, aracı getiren kişinin pasaportu, eşinizin emekli olduğuna ilişkin konsolosluktan onaylanmış Türkçe tercümeli emekli olduğunu gösterir belgenin de, gümrük girişinde ve daha sonra gümrük makamlarına ibraz edilmesi gerekiyor. Kendi adınıza araçla giriş yaparsanız, arabanızı Türkiye’de en fazla altı ay tutabilirsiniz. Altı aylık veya iki yıllık süreyi aşmanız halinde, hakkınızda yetkili makamlarca 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238 ve 241’nci maddeleri uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası tahsil edilir.

Almanya’da yüzde 60  engelli raporum var
Ergül Debi – Münih/Almanya

11.03.1963 doğumlu, çifte vatandaş olan biri olarak, Türkiye’de çalışmışlığınız olmadığı halde, Türkiye’den emekli olup olamayacağınızı merak ediyorsunuz.
Münih’te Mart 1982’deki sigortalı işe başlama tarihinizden dolayı Türkiye’deki emeklilik için 46 yaş ve 5.075 gün şartlarına tabisiniz. Bu yıl içinde başvurursanız ödemeniz gereken borç miktarı 89.168 TL olacaktır. Almanya’da yüzde 60 engelli ve hiç çalışamaz raporuna sahip olmanıza rağmen, bunları SGK tanınmayacaktır. SGK maluliyet derecenizi tespit etmek için sizi sağlık kuruluna davet edecektir. En az yüzde 60 maluliyetiniz onaylandığından, 1.800 gün sigortalılık sürenizin olması şartıyla (bu süre kadar yurtdışı borçlanması da yapabilirsiniz), malulen emekli olabilirsiniz. Ancak SGK’da maluliyetizi onaylatmak uzun ve zahmetli bir süreç olduğunu göz önünde bulundurduğunuzda, size ya 46 yaş ve 5.075 gün veya 3.600 gün ve 60 yaş şartına göre emekli olmanın yolunu aramanızı tavsiye ederim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!