‘Hurda’ topladığı için kızmadı, bankalarla kol kola girip yastık altından altın çekecek

Güncelleme Tarihi:

‘Hurda’ topladığı için kızmadı, bankalarla kol kola girip yastık altından altın çekecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2012 00:00

Kuyumcular ‘hurda’sını toplayıp altın hesabına çeviren bankaları protestoya hazırlanırken Türkiye’nin en yaygın bayi ağına sahip kuyumculuk zincirlerinden Atasay, ‘altın günleri’ kapsamında İş Bankası ve Garanti Bankası ile yastık altına el attı. Atasay Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, aynı anda 3-4 bankayla altın toplama işbirliği yapacaklarını belirterek, “Halkbank, Ziraat Bankası ve Denizbank’la da görüşüyoruz. Amaç yastık altındaki serveti ekonomiye kazandırmak” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası’nın geçen yıl zorunlu karşılıklarda altın oranını yüzde 10’dan yüzde 20’ye kadar çıkarmasıyla birlikte bankacılıkta en son trend haline gelen ‘altın bankacılığında’ rekabet artmaya başladı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı ziynet eşyalarını hurda altın olarak toplayıp altın hesabına çeviren bankaları önümüzdeki günlerde protesto etmeye hazırlanırken  Türkiye’nin en büyük kuyumculuk zincirlerinden biri olan Atasay, hurda altın toplamak için Garanti Bankası ve İş Bankası’yla işbirliği yapmak üzere anlaştı. Bundan sonra Garanti ve İş Bankası’nın müşterileri istedikleri takdirde, Atasay mağazalarından birinde, ziynet eşyalarını teslim ederek, aldıkları sertifika karışılığında bu bankalarda altın hesabı açabilecek. Böylelikle bankaların şimdilik haftanın belli bir gününde belli şubelerde getirdiği uzman aracılığıyla yürüttüğü altın günleri faaliyeti, Türkiye’nin yüzlerce noktasında bulunan kuyumcularda haftanın hergünü gerçekleşecek.

Haberin Devamı

3 bankayla daha görüşüyor

İlk etapta Garanti Bankası ve İş Bankası’yla anlaşan ancak bu konuda başka bankalarla da görüştüğünü öğrendiğimiz Atasay’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, “Evet bu iki bankayla anlaştığımız doğru. Bunun dışında 3-4 bankayla daha görüşüyoruz. Bunlar Ziraat Bankası, Denizbank ve Halkbank. Görüşmelerin bu hafta ya da önümüzdeki hafta başında sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi. Sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin bilgi vermek için henüz erken olduğunu kaydeden Kamer, “Önümüzdeki günlerde bunun ayrıntılarını açıklayacağız. Bir süredir üzerinde çalıştığımız bir fikirdi. Herkesin içinin rahat edeceği bir sistem geliştirdik” diye konuştu.

Yastık altındaki servet

Türkiye’de hemen hemen her hükümetin yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması konusunda çaba sarfettiğini kaydeden Kamer şöyle konuştu: “Ancak mevcut hükümet özellikle munzam karşılıklarda altın oranını artırarak bu işe bir ivme kazandırdı. Küresel krizle birlikte yükselişe geçen altın fiyatları da vatandaşın altına olan ilgisini artırdı. Bu durum bankaları harekete geçirdi. Hemen her gün bir banka altın bankacılığına yönelik yeni bir ürün geliştiriyor. Bütün bunların sonucunda kazanacak olan ise, ülke ekonomisi. Biz de kuyumcular olarak bu trende nasıl katkı yaparız diye düşünüyorduk ki, bankalarla altın toplamak için işbirliği yapma konusu gündeme geldi. Türkiye’nin en büyük değerlerinden biri olan yastık altındaki servetin ekonomiye kazandırılmasından herkes kazançlı çıkar.”

Haberin Devamı

1 yerine 400 noktada

Önümüzdeki ayın başından itibaren Garanti ve İş Bankası’yla birlikte Türkiye’nin 400’ü aşkın noktasında Atasay’nı altın toplama işlemlerine başlayacağını belirten Kamer, “Bankalar şu anda bir şubede haftada bir gün altın toplama günlerini gerçekleştiriyor. Biz ise şu anda haftanın her günü Türkiye’nin her yerinde 300-400 hatta 500’e yakın noktada altın toplayabilecek güçteyiz. Bunu yapabilecek altyapıya, uzmana sahibiz” dedi. Atasay kuyumculuk olarak hurda altın toplama işinin dededen kalma bir iş olduğunu söyleyen Kamer şöyle devam etti: “Hurda altın toplamak özel bir iştir. Bu konuda bizim bir birikimimiz var. Bunu değerlendirmek konusunda bir arayışımız vardı. Bankalarla karşılıklı oluşan ortak fikrimiz doğrultusunda böyle bir iş birliği yolunu geliştirdik. Bankalarla birlikte benim de katkıda bulunduğum bir sistemle tüketicinin altın birikimlerinin ekonomiye kazandırılması sağlanmış olacak.”

Haberin Devamı

Müşteri bankasını seçerek gelecek

CİHAN Kamer, aynı anda birden çok banka adına altın toplamanın, rekabet açısından sakıncasının olup olmayacağı konusunda şöyle konuştu: “Bana göre birden çok banka adına aynı kuyumcuda altın toplanması bir sakınca doğurmayacaktır. Zaten müşteri başından itibaren çalışmak istediği banka konusunda kararlı gelecek. Müşterilerin hali hazırda kendi çalıştıkları bankayı tercih edeceklerini düşünüyoruz. Bizim bu konuda bir yönlendirmemiz olmayacak. Her bankanın müşterisi hangi bankaya yatırmak istiyorsa altınlarını onu bize belirtecek biz de ona göre geliştirilmiş POS cihazıyla müşterinin işlemini yapacağız.”

Kuyumcunun müşteri trafiği artacak

Haberin Devamı

KUYUMCULARIN ‘bankalar bizim işimizi elimizden alıyor’ şeklindeki tepkilerine ilişkin olarak ise Cihan Kamer şunları söyledi: “Bizim bütün bunlara vereceğimiz cevaplar var. Bu işbirliği ile kuyumcular da işin içine giriyor. Sürecin dışında kalmıyor. Kuyumcuların müşteri trafiği artacak. Türkiye’de tasarrufların artması herkesin işine yarar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!