Hükümette özelleştirme şoku

Güncelleme Tarihi:

Hükümette özelleştirme şoku
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Danıştay'ın, enerji yatırımlarında özelleştirmeye olanak veren 3096 sayılı yasayı iptal için Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı hükümette bomba etkisi yarattı. Başbakan Mesut Yılmaz, Bakanlar Kurulu'nda kaygılarını dile getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Danıştay'ın bu kararı hakkında hükümet üyelerine bilgi verirken, böyle bir karardan özelleştirme sürecindeki bütün projelerin etkileneceğini bildirdi.

Başbakan Mesut Yılmaz, bütçenin gelirler hanesine bu yıl için 317 trilyon lira yazıldığını anımsattı. Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nin Danıştay'ın görüşü ve isteği yönünde iptal kararı vermesi durumunda ortaya çıkacak sıkıntının hafifletilebilmesi için yatırımları şimdiden daha da kısmak gerektiğini, bakanlar bu konuda hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

KILDAN İNCE

Ersümer, dün düzenlediği basın toplantısında da şunları söyledi:

‘‘Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın vereceği kararlara karşı hepimizin boynu kıldan ince. Ama Türkiye'nin bu noktada zaman kaybına tahamülü yok. Biz ümit ediyorduk ki bu yıl ortalarında veye belki bir ay gecikmeyle özelleştirmeleri gerçekleştirriz. Devirden gelecek kaynağı da yine enerji sektörüne enjekte ederiz diye düşünüyorduk. Tabi bu her şeyin sonu değildir. Ümit ediyoruz Türkiye için yararlı olacak kararı bütün mahkemeler yerinde ve zamanında verecektir. Şimdi herhangi birşeyi devretmiş değiliz özel sektöre de herhangi bir şey teslim etmek durumunda değiliz. Çünkü 3096 sayılı yasa aynı zamanda işletme hakkı devirleriyle beraber yap işlet devretleri de kapsıyor. Bizim yaptığımız uygulama işletme hakkı devri prosedürüdür. Danıştayın yapacağı değerlendirmenin bununla sınırlı olabiliceğini düşünebiliriz. 3096 sayılı yasanın tamamiyle kapsamını değerlendirerek bir başvuru yapacağını da düşünebiliriz. Eğer sadece işletme devirleriyle ilgili bir başvuru olacaksa o bizim devam eden bu işletme hakkı devrindeki santral ve dağıtımların devrindeki prosedürleri durdurmamız gerekcektir, ama yap işlet devret konusunda herhangi birşey yapmamızı gerektirmeyecektir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!