Hükümete uyarı: Kavga edip istikrarı bozmayın

Güncelleme Tarihi:

Hükümete uyarı: Kavga edip istikrarı bozmayın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) ile Ankara Sanayi Odası (ASO) yönetimi dün birlikte Başbakan Bülent Ecevit'le görüştü. ASO Başkanı Zafer Çağlayan, ‘‘Hükümetin bakanları arasında çıkan tartışmalar kamuoyuna yansıyor. Kavga edip, istikrarı bozmayın’’ dedi.

ANKARA Sanayi Odası Başkanı (ASO) Zafer Çağlayan, Başbakan Bülent Ecevit'e hükümetin bakanları arasında kamuoyuna da yansıyan tartışmalar dikkat çekerek, ‘‘Bunlar ekonomik istikrarı zaafiyete uğratır’’ endişesini aktararak, ‘‘uzlaşın’’ çağrısı yaptı.

ASO, dün İSO heyetiyle birlikte Başbakanlık'ta görüşmelerde bulundu. Ecevit ile yaklaşık 45 dakika görüşen ASO heyeti başkanı Çağlayan, görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulumdu. Başbakan'a Türkiye'nin geçmiş dönemlere nazaran siyasi istikrara çok fazla ihtiyacı olduğunu, ilettiklerini kaydeden Çağlayan, ‘‘Maalesef hükümetin ortakları arasında problemler gözüküyor. Hükümetin bakanları arasında zaman zaman kamuoyu önünde tartışmalar yaşanıyor. Bunlar, ekonomik istikrarı zaafiyete uğratır endişemizi başbakana ilettik’’ diye konuştu.

Görüşmenin iki önemli noktasını enerji meselesi ve iş güvenliği yasa tasarısı olarak açıklayan Çağlayan, 21. yüzyıla girerken Türkiye'nin enerjiyi kısıtlamayı konuşmasını utanarak karşıladığını belirtti. Çağlayan, fabrikaları kapatmakla enerji sorununun çözülemeyeceğini ima etti.

Ecevit'e Bakanlar Kurulu'nun gündeminde bulunan İş Güvenliği yasa tasasırısı konusundaki rahatsızlıklarını da ilettiklerini belirten Çağlayan, bu konuda iş kanununda ciddi eksiklikler bulunduğunu vurguladı. Kıdem tazminatı sorununu çözmeyen bir ülkenin İş Güvenliği yasa tasarısını savunarak bundan fayda ummasını mümkün görmeyen Çağlayan, ‘‘Bizimle çalışanımızın arasına hiç kimsenin girmeye hakkı yoktur. Buna gerek de yoktur’’ dedi. Çağlayan, kıdem tazminatını da, ‘‘Koç ve Sabancı varlıklarını satıp ikiyle çarpsalar yine de kıdem tazminatlarını ödeyemezler’’ cümlesiyle eleştirdi. ANKARA

İSO: Enflasyonu birlikte izleyelim

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) heyeti ise, Ecevit'in yanısıra, Başbakan Yardımcıları Mesut Yılmaz ve Devlet Bahçeli'yle de görüştüler. İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, çıkışta yaptığı açıklamada, görüşmelerinin çok tatmin edici olduğunu söyledi. İstikrar programının gözden geçirildiği görüşmelerde istikrarın uzlaşmayla devam edeceği mesajını aldıklarını söyleyen Kavi, ‘‘20 yıllık yükün üstesinden gelmeye çalışan bir Türkiye var. Yüklerin paylaşılmasında sıkıntı var. Biz bu konuda da siyasi kararlılığı gördük’’ diye konuştu.

Kavi, liderlere enflasyon programında takip görevini birlikte yapma önerisini de getirdiklerini söyledi. Bunun yakın zamanda hayata geçeceğini ifade eden Kavi, bunun için iki ayrı komisyon önerdiklerini söyledi. Kavi, bu komisyonları istikrar programını izleme ve takibe yönelik komisyon ile kamu yönetimi yapısal reformuna ilişkin komisyon olarak adlandırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!