Hükümet yıkılmasın CHP de katılsın

Güncelleme Tarihi:

Hükümet yıkılmasın CHP de katılsın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçen hafta yayınladığı ‘‘Hükümete destek bildirisi’’ni Korkmaz Yiğit kaseti yüzünden geri çeken 5'li Sivil Girişim, dün beklenen açıklamayı yaptı. TOBB, TİSK, Türk-İş, TESK ve DİSK, ‘‘Hükümetin çetelerle mücadelesini destekliyoruz’’ diyerek, CHP'nin hükümete girmesini istedi.

Türk-İş, DİSK, TESK, TOBB ve TİSK'in oluşturduğu 5'li Sivil Girişim, Hükümet'e destek, başta CHP ve Genel Başkanı Deniz Baykal olmak üzere muhalefete de uyarı niteliğinde bir bildiri açıkladı.

10 Kasım Salı günü yapılan uzun toplantının ardından 11 Kasım Çarşamba günü açıklanmak üzere hazırlanan bildiri aynı akşam Korkmaz Yiğit'in, ‘Kamikaze Kaseti’ nedeniyle askıya alınmıştı. Özellikle TOBB ve TİSK'in bastırmasıyla bildiriye çete başı Abdullah Öcalan'ın yakalanması ve CHP'nin hükümete katılması yönündeki cümleler bildiriye eklendi ve dün açıklandı.

Bildiride, ‘‘Hükümetin 8 yıllık temel ve kesintisiz eğitim politikası, vergi yasalarındaki düzenlemeleri ve çetelere karşı sürdürdüğü mücadeleyi destekliyoruz ve sürekliliğini istiyoruz’’ cümlesiyle, hükümet aleyhine verilen gensoru önergelerine karşı oldukları vurgulandı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Bildiride, özetle şu görüşlere yer verildi:

Kime oy vereceğini bilmeyenlerin oranının yüzde 40'larda dolaşması, halkımızın siyasete duyduğu güvenin hızla azaldığının göstergesidir. Halkın iradesi Meclis'e tam olarak yansıtılması sağlanmalı ve bunun önünde duran siyaset yapma engelleri kaldırılmalı. Bunun için başta Anayasa olmak üzere, siyasi partiler yasası ve seçim yasasında süratle değişikliğe gidilmeli, siyasi partilerdeki anti-demokratik lider hakimiyetine son verici hukuksal düzenlemeler gerçekleştirilmeli.

SAĞDA-SOLDA BİRLİK

Aynı misyondan gelen merkez sağ ve merkez sol partileri birleşmelidir. Ülkemizin ve halkımızın sorunlarının giderek büyümesine ve hükümetin bu sorunların çözümü konusunda attığı adımların yetersiz kalmasına rağmen, dünyada krizin derinleştiği, bölücü örgüt başının iadesi için yoğun çabaların sürdürüldüğü bugünlerde ülkeyi bir kaosa sokarak yeni bir hükümet arayışıyla zaman kaybedilmesinin ülkemize hiç bir yararı yoktur. İçerisinden üç hükümet çıkaran bu Parlamento'nun başka bir hükümet oluşturamayacağı dikkate alındığında, mevcut hükümetin, istiyorsa CHP'nin de katılımıyla genel seçimlere kadar işbaşında kalması kaçınılmazdır.

SİYASİ İSTİKRARSIZLIK

Genel seçimlere kadar, öncelikle siyasi partiler ve seçim yasalarında demokratikleşmeyi sağlayacak değişiklikler yapılmalı. Aksi takdirde halkın iradesinin TBMM'ye yansıması mümkün olmaz. Genel seçimlerden de tüm halkın arzuladığı siyasi istikrar değil, siyasi istikrarsızlık çıkar. Kamuoyunun gündemi ve toplumsal geleceğimiz 9 aylık kısa vadeli protokollere hapsedilmemeli, toplumun her kesimi orta vadeli ve iyi tanımlanmış hedeflere toplumsal diyalog ve dayanışmayla yönlendirilmeli.''

SEYİRCİ OLMAYACAĞIZ

Bizler, halkımızın katılmadığı bu siyaset oyununun artık seyircisi olmayacağız. Birbiriyle kavga etmeyi siyaset sayan ve kişisel ve parti çıkarlarını ülkenin ve halkın çıkarlarının üstünde ve önünde tutan duyarsız siyasetçileri, teşhir edeceğiz. Halkını siyasetin dışında tutan, sivil toplum örgütlerinin siyasette ağırlık koymasını istemeyen, kısacası halksız demokrasi ve örgütsüz toplum isteyen bu anlayışa karşı aktif tavır alacağız.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!